1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. След хляба се задава истерия и с млякото

След хляба се задава истерия и с млякото

Изкупната цена мина 50 ст. за литър, в средата на януари ще стане 70 ст., прогнозират от Национално сдружение БЗНС

 

Падне ли първият сняг и започнат ли стопаните да хранят животните си с концентриран фураж, положението с млякото ще стане неудържимо, заяви председателят на Национално сдружение БЗНС Яне Янев. Според него в момента в страната се надига страшна истерия с млякото - то е малко, изкупната цена расте с високи темпове. По думите му тя вече е минала 50 ст. за литър в Южна България - в Старозагорско, Ямболско, Сливенско, Бургаско, Пловдивско. Фирмите, които го вземат от фермерите, отивали на крака да ухажват производителите и да им обещават, че им осигуряват фуража.

Яне Янев твърди, че млякото е по-малко с 30 % и при това тежко положение на животновъдството хората масово колят кравите си, до средата на януари суровината ще стане 70 ст. при сегашните 25-30 стотинки.

Зърнената криза, каза Яне Янев, удари животновъдството и заплашва да прерасне в
продоволствена. Тя ще рефлектира върху всички основни хранителни продукти, твърди той.

Гарантирам, че зърно в държавата няма, подчерта шефът на националното сдружение. Ако държавата имаше складове и беше купила 200-300 хил. т., щеше да създаде буферен запас и сега можеше да регулира пазара, смята той.

Според него днес в страната не достигат 450 хил. т. зърно. Мехмед Дикме дори да го изкара от мравуняците, няма да събере 400 хил.тона, заяви Яне Янев. И допълни, че житото в България е укрито.

Огромна част от производителите са направили пълен цикъл - жито, животни, мляко, мандри, и няма да си дадат зърното, категоричен е Янев. Той даде за пример най-големия производител на мляко в гр. Раковски - Любен Самуилов, който обработвал 20 хил. дка земя, имал 1000 крави и собствени цехове за кисело мляко и за сирене. Хамбарът му е пълен, но няма да извади стоката си на пазара, заяви Янев. Подобно било положението и при депутата Енчо Малев. Той бил собственик на добричкия хлебозавод, произвеждал си и зърното. В държавата има не повече от 200 хил. т жито, то ще стигне за 20 дни, алармираха от сдружението./в. Земя

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.