Очакват се по-високи и спекулативни цени, които при повечето продукти няма да се задържат дълго, в процеса на присъединяването ни към Европейския съюз, каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/ Христо Миленков. Някои от новите цени ще задържат нивата си заради повишените изисквания към качеството като например при хляба и други продукти от зърнени култури и по-евтините колбаси. Месопреработватели очакват повишаване с 30 % на пилешкото, говеждато и телешкото, което се налага поради по-високите цени на фуража новите вносни квоти. И при яйцата се очаква ценови скок. От ДКСБТ предвиждат обаче, че свинското месо и млечните продукти ще поевтинеят, защото в ЕС има свръхпроизвдство. Г-н Миленков прогнозира спад на цената и при захарта, както и на някои плодове и зеленчуци поради по-голямо производство, но при тях е възможно да се понижат качествените показатели. Ако българските стопани започнат да произвеждат по-ефективно, цената на техните продукти ще се повиши, уточни председателят на ДКСБТ и допълни, че почти всички плодове и зеленчуци в страната са вносни. Според него, българско производство няма, защото хората не знаят как да пласират стоката си и чакат наготово някой да я изкупи. За да се промени тази ситуация, необходимо е българските производители да научат купувача да плаща повече за по-качествена стока, категоричен е председателят но ДКСБТ.
Преди Коледа се очаква поскъпване на някои екзотични плодове, както и на пресните люти чушки. Невъзможно е да се предвиди след присъединяването ни към ЕС на кои точно стоки ще се повишат цените.