1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Срив в пазарните цени на царевицата

Срив в пазарните цени на царевицата

Липсата на сушилни за зърно и скъпото гориво карат стопаните да изчакват с прибирането на влажната царевица

 

Интригата около стартовата цена на царевицата се задълбочава – на борсата в Пловдив заявките на купувачите са изтеглени и предлагането е заело изчаквателна позиция. Според специалистите, този срив се дължи на прогнозите за разпространение на птичия грип в страната, което оказва силно влияние върху пазарите на фуражната суровина.

Късното прибиране на зърното и липсата на достатъчно време, за да се постигнат качествени показатели, особено съдържанието на влага, което е над нормата е другият фактор, отговорен за срива. Именно от този проблем страдат и повечето от зърнопроизводителите в Монтанско. Те не могат да приберат реколтата си, тъй като повишеното съдържание на влага крие опасни рискове при съхранението на зърното. Стопаните споделят, купените през пролетта сертифицирани семена за посев не отговарят на посоченото време за завършване вегетацията на определения хибрид, който явно е генно замърсен и времето за пълното му узряване е силно удължено. Липсата на сушилни за зърно и скъпото гориво карат стопаните да изчакват с прибирането на влажната царевица.

Не  без значение е и ценовата преса на международните пазари за царевица. На борсата в Будапеща цената е 162 лева за тон, а в Украйна е още по ниска - 116 лева за тон. При тази пазарна ситуация експертите прогнозират у нас стартовата цена да бъде 155-160 лева за тон без ДДС. В Монтанско изкупуването засега е около 10-12 стотинки за килограм, но това засега е само прогнозираната цена, защото тези, които са продали определени количества, държат в тайна както обема, така и цената, която са постигнали.

При търговията с хлебна пшеница е установена равновесна цена от около 162 лева за тон без ДДС, но заявките за продажба на 90 000 тона на борсата в Пловдив са редуцирани на 30 000 тона.

Пазара на маслодайния слънчоглед все още е неликвиден, въпреки постигнатото добро количество от почти 1 млн. тона и прибраното навреме зърно. В момента, котировките продава са 400 лева за тон без ДДС, а купува - 380 лева без данък. За същия период на миналата година те са били в диапазона 360-370 лева за тон без ДДС.  Специалистите допускат, че очакваният износ на суровина за олио и тази година ще оказва въздействие върху стремежа на производителите за по-високи цени.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.