1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Стабилни цени на пшеницата след Нова година

Стабилни цени на пшеницата след Нова година

Между Министерство на земеделието и горите, през януари 2006 г. ще бъде създаден интервенционен фонд, който ще изкупи пшеница за около 30-40 млн. лв

 

Тазгодишната реколта от пшеница ще създаде проблеми на производителите и износителите. Това съобщиха от Българската асоциация на фермерите. Данните от МЗГ показват, че в страната са произведени около 3.450 млн. тона жито, което е с 1 млн. тона повече от потреблението на българския консуматор. Според г-н Тодор Иванов, председател на асоциацията, голяма част от производителите не продават произведеното зърно поради ниските изкупни цени.

През 2005 г. у нас имаше голямо количество преходни запаси от пшеница от 2004, което оказа неблагоприятно въздействие върху цените на стоката. Изкупните цени на зърното в момента се движат в диапазона 145-155 лв. за тон жито, при направени реални разходи от около 175 лв. на тон. 

Според уговорките между Министерство на земеделието и горите, през януари 2006 г. ще бъде създаден интервенционен фонд, който ще изкупи пшеница за около 30-40 млн. лв. Производителите са на мнение, че тази мярка е закъсняла, тъй като дотогава голяма част от фермерите ще се освободят от складираната стока. Голяма част от стопаните обслужват кредити, които трябва да бъдат върнати до края на годината, друга част от тях пък трябва да освободят средства за залагането на реколтата от пшеница през 2006 г.

Сред най-успешните мерки, които държавата може да предприеме, е да освободи българските износители от таксите, които се събират от националните служби за проверка на експортираното зърно. Това ще повиши конкурентоспособността на българската продукция. В момента те са около 3 лв. на тон, но и подобна отстъпка ще повлияе добре на нашите търговци.

Благоприятно въздействие върху българското стопанство ще окаже въвеждането на експортни субсидии, които са договорени със Световната търговска организация за квота от 20-30 хил. тона жито. Ако износът на тон бъде подпомогнат с 2-5 лв., то тогава в държавата ще се върнат по 100-120 долара, коментират специалистите.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.