1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Стабилни цени при пшеницата отчитат експертите на Международния съвет по зърното

Стабилни цени при пшеницата отчитат експертите на Международния съвет по зърното

През 2013-та се прогнозира увеличение на глобалната реколта от зърно с нови 2 млн. тона

Голяма реколта, силен експорт и стабилни цени при пшеницата отчитат експертите на Международния съвет по зърното (IGC) в последния си доклад. През настоящата икономическа година се прогнозира увеличение на глобалната реколта от зърно с нови 2 млн. тона до 693 млн. тона, по информация на специализирания портал agrarheute.com. За сравнение с миналата година по същото време, сега се очаква реколтата от зърно да е с 6% по-висока. Причините за корекцията на оценката на общите добиви остават същите - добрите резултати в страните от Черноморския регион, ЕС и Канада.

По отношение на потреблението, оценката е намалена, което означава, че производството ще има превес само с около 6 млн. тона. С това според IGC крайните запаси могат да достигнат до 180 млн. тона, отбелязва agrotv.bg.

След краткотраен спад, експортните цени на пшеницата отново се повишиха. Особено силен ръст на цените беше регистриран в края на месеца в Европа и САЩ.


Богата реколта от царевица и спад в цените

По отношение на общите добиви от царевица в света, експертите от IGC понижиха оценката си с 2 млн. тона до 943 млн. тона. Освен това се очаква добивите от царевица в САЩ да останат рекордни. В сравнение с миналата година, когато реколтата от царевица в света е възлизала на 863 млн. тона, сегашната се очаква да е с 80 млн. тона повече.

Крайните запаси се прогнозира, че ще достигнат най-високото си ниво от 26 години насам. Промяната по отношение на снабдяването с царевица на международните пазари доведе до нов спад в експортните цени при тази култура. За периода от края на август до края на септември те са се понижили с нови 10%. В сравнение с ноември 2012 година, когато беше регистриран последния пик в цената на царевицата, спадът в момента е с 35%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.