1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Стефан Юруков: Трябва да наблегнем на маркетинга при винаро-лозарството

Стефан Юруков: Трябва да наблегнем на маркетинга при винаро-лозарството

 

"Големи перспективи има за винаро-лозарството като част от цялото земеделие", коментира зам.-министърът на земеделието Стефан Юруков, който участва в ритуалното "зарязване" на лозята в Лясковец. Той добави още, че не малка част от огромните средства, които се предвиждат за подпомагане на земеделското производство по линия на общата селскостопанска политика, ще отидат и за винаро-лозарството.
"България трябва да си възстанови загубените позиции в този сектор. Трябва да наблегнем на маркетинга при винаро-лозарството", каза още той. Страната ни в момента почти е стигнала до рамката, наложена от ЕС, за култивиране на лозови насаждения в количествено отношение, за разлика от Франция, която е надвишила количествето насаждения и трябва да изкоренява лозя по нареждане на ЕС.
"С тези климатични особености имаме място на световния пазар", коментира още Юруков и добави, че българските винопроизводители трябва да се насочат към специфичните за страната ни сортове като "Мавруд", "Гъмза" и т.н. "Хубавото е, че Руският пазар също се отвори към България в този отрасъл, което ще даде тласък на винопроизводството в страната ни", каза зам. - министърът на отбраната Спас Панчев, който е и почетен гражданин на гр. Лясковец. Неговите очаквания за винзавода в Лясковец е да се инвестират повече пари и да започне да работи активно.
"Винарна "Лясковец" работи предимно на руския пазар, но напоследък той намаля", пък каза един от съсобствениците на предприятието Александър Геранлиев. Разликата между руския и европейския пазар е в самата технология на винаропроизводството - в ЕС имат различни изисквания, каза още той. Лясковското предприятие е специализирано в производството на шампанско. През миналата година то е произвело 700 тона продукция от 1000 тона грозде.
През 2005 година лясковската винарна спечели награда за най-добро шампанско, а тази година през март месец има покана за участие във "Винария Пловдив".
В общественото пространство се говори, че предприятието е сменило и собствениците си, но този факт не бе потвърден до момента./focus-news.net

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.