1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Субсидията за отглеждане на зайци - по 10 лв. на бройка

Субсидията за отглеждане на зайци - по 10 лв. на бройка

У нас заешкото се харчи по 8-9 лв. на кило, в Гърция - 6 евро

 

По 10 лв. годишно на заек са получавали 1856 фермери-зайцевъди през миналата година. Стопаните получават субсидиите от Националния генофонд от 2003 г. МЗГ вчера издаде разрешително за селектиране и репродукция на Българската развъдна асоциация по зайцевъдство. Страната ни има възможност да изнася зайци за страните от Европейския съюз. Това заяви шефът на отдел "Животновъдство" в министерството Вили Кръстева. На чуждия пазар атрактивни са предимно породите бял новозеландски и калифорнийски заек. Най-голямо търсене на заешко месо без значение от породата имало в Германия. Експортът на заешко е най-голям за Италия, въпреки че страната е най-големият производител с 300 000 тона годишно. Италианците изяждат най-много заешко, но в момента в страната също има недостиг. Едно италианско фермерско семейство отглежда средно по 1000 заека. У нас в една ферма се отглеждат 200-300 заека. България произвежда по 37 485 тона заешко месо за година.

Заешкото месо е търсено на европейския пазар, заради ниското съдържание на мазнини и високото съдържание на белтъчини. У нас все още не е сред най-популярните на пазара, тъй като цената му варира между 7,80 и 9 лв. за килограм – цена, която е сравнително ниска според експертите. В Гърция например цената на килограм достига 6 евро в магазините. Зайцевъди обясниха, че въпреки високата цена пазарът на заешко тепърва ще се развива. Преди месото се считаше за деликатес и се продаваше само в елитни супермаркети, а сега заешко може да се намери почти навсякъде, смятат те.

Производителите на заешко през тази година ще работят предимно за вътрешния пазар. Предимство в отглеждането на зайци е бързият им растеж. Едно животно може да бъде заклано след 90 дни. През всички дни заекът изяжда само 4 килограма фураж. От 2002 г. земеделското министерство отпуска кредити за закупуване на породисти зайци. Парите се отпускат от Държавен фонд "Земеделие". Условието за кандидатстване за субсидия е да не бъдат закупени по-малко от 100 броя. Основна пречка за изнасяне на заешко е липсата на достатъчен контрол върху качеството на месото. Броят на закланите зайци през 2005 г. достига 20 419, съобщиха още от Министерството на земеделието. Специализираните кланици, одобрени у нас от ЕС, са в Стара Загора, Ямбол и Силистра.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.