1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Търговец на дребно внася 100 хил. т жито за резерва

Търговец на дребно внася 100 хил. т жито за резерва

Държавата купува зърно от Аржентина, договорът сключен още през октомври

 

Търговец на дребно от столичния квартал "Слатина" ще внесе 100 хил. тона зърно от Аржентина за Държавния резерв. Цената на тон е 130 долара без транспортни разходи. Фирма "Данссасс С.О Експорт-импорт" ЕООД е спечелила поръчката чрез търг на Пловдивската фондова борса, обявиха вчера от Държавния резерв. Сделката е подписана на 24 октомври т.г., а фирмата посредник е регистрирана от съда само седмица преди това - на 17 октомври.

Справка в Апис показва, че неин едноличен собственик и управител е Александър Илиев Вълков. Предметът на дейност, записан в регистъра, е "търговия на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки".

Защо сделката е сключена още през октомври, а се обявява чак сега, чудеха се хора от бранша. Според тях става дума за внос на зърно от старата реколта, защото в Аржентина жътвата започва през януари.

Първите количества от зърното ще пристигнат у нас в началото на януари, казаха от резерва. Вече е открит акредитив от страна на държавната агенция, плащането ще стане, когато житото дойде на порт Варна. Пшеницата ще бъде платена с пари на резерва.

Липсват между 60 000 и 70 000 тона зърно от обявените наличности в Държавния резерв. Това съобщи Васил Калинов, член на Изпълнителното бюро на БСП. Според него вече може да се говори за зърнена криза заради неадекватната политика на правителството. 10% от пшеницата в Държавен резерв е заразена и не може да се използва, каза още Васил Калинов. Най-много негодно жито има в склада в Стражица. Най-големите липси на зърно пък са във видинското село Страцимир. БСП разполага с точни данни за количеството и качеството на зърното, но ще ги огласи на парламентарна дискусия през декември./standartnews.com

 AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.