1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Трън и Сурдулица участват в общ проект за тържище

Трън и Сурдулица участват в общ проект за тържище

Идеята е земеделските стопани да излязат реално на международните пазари

 

Съвместен проект за развитието на екоземеделие на стойност 69 657 евро разработиха и защитиха успешно нашата погранична община Трън и сръбската съседка Сурдулица. Той е наречен "Диферсификация на селската икономика в трансграничния регион чрез въвеждане и приложение на органично земеделие" и се финансира по програма "Добросъседство", грантова схема "Изграждане на местен капацитет" на Европейския съюз. В изпълнението му ще участват предимно безработни от двата района.

Проектът беше представен официално пред земеделски производители, бизнесмени, агроспециалисти в последния работен ден на миналата седмица. Гости на трънчани бяха и зам.-областният управител Иван Стоицев и шефът на Областна дирекция "Земеделие и гори" Радослав Радославов. Идеята е да се проучат възможностите за развитие на биологично земеделие на територията на двете съседни общини - Трън и Сурдулица.

След това ще се направи икономически анализ, на базата на който да се разработи проект за тържище за селскостопанска продукция, на което ще се предлагат произведените от двете страни на границата екологично чисти земеделски продукти. Предстои изработването на съвместна програма за развитието на т.нар. природосъобразно земеделие за периода 2007 - 2010 година.

Бенифициенти по проекта ще бъдат общинските администрации от сръбска и българска страна, неправителствени организации, бизнесмени от района от двете страни на границата, земеделски производители, общинската служба "Земеделие и гори" в Трън, външни инвеститори.

След изграждането на тържището край границата ще се предостави възможност на земеделските стопани от България и Сърбия да излязат реално и на международни пазари, на които екологични чистите продукти се ценят изключително високо.

Заради проблем с визите, станали задължителни след влизането на България в Европейския съюз, в петък партньорите от Сурдулица не успяха да участват в представянето на проекта. Зам.-областният управител Иван Стоицев съобщи обаче една приятна новина - от нашето Външно министерство са уведомили, че вече се разработва идеята достъпът до Трънско на съседите от Сърбия да става при облекчен режим и в бъдеще. Това значително ще облекчи работата по реализацията на проекта. /Pernik.Info/

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.