1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Тревожна тенденция за увеличаване на затлъстяването при децата в България

Тревожна тенденция за увеличаване на затлъстяването при децата в България

Една трета от учениците у нас са с наднормено тегло

Нездравословното хранене е проблем, който продължава да присъства в нашата страна. Това каза националният консултант по диетика към Националния център по обществено здраве и анализи доц. Веселка Дулева, цитирана от inews.bg.

През последните години се наблюдават неблагоприятни характеристики и тенденции в храненето на населението в България, включително и сред децата, показват данните от национално проучване за храненето сред децата в България за 2010-2011 година.

20,4% от изследваните ученици консумират един и повече от един път на ден сладкарски изделия като торти, сладкиши, баклави, което е един висок относителен дял, коментира доц. Веселка Дулева.

12,8% от децата ядат по веднъж и повече от веднъж на ден чипс и други видове снакс, а 32,3% - пици, мекици, банички и др. Безалкохолни напитки, съдържащи захар, повече от един път на ден приемат 20% от учениците, а енергийни напитки - 7% от изследваните деца. Само 5,6% от учениците консумират един път месечно плодове и зеленчуци, а риба - едва 18%.

Изследване през 2004 г. показва, че относителният дял на ученици с наднормено тегло е висок - средно 20% от децата, от които една четвърт са със затлъстяване, припомнят специалистите.

Данни от проведено национално проучване през 2010-2011 г. при ученици на възраст между 6-19 години сочат, че с наднормено тегло са 30,2% от изследваните ученици, от които със затлъстяване - 12,7%.

Сравнението установява тревожна тенденция за увеличаване на затлъстяването при децата в България, поясни доц. Дулева. При 25% от децата с наднормено тегло е установен прием на тестени изделия и картофен чипс повече от един път дневно, а при 57,3% - прием на безалкохолни напитки един и повече от един път дневно. 34% от децата с наднормено тегло консумират много рядко пресни плодове.

Както нездравословният модел на хранене, така и ниската физическа активност е важен фактор за рязкото увеличаване честотата на свръхтеглото и затлъстяването, посочи експертът от Националния център по обществено здраве. По думите ѝ масово децата прекарват повече време седнали и легнали, вместо да са в движение. Потресаващите данни за затлъстяването на българските деца са съизмерими с тези на Англия и Италия. Това ни отвежда във водещата петица в Европа за деца с наднормено тегло.

"Затлъстяването се превърна в епидемия за Европейския съюз и света", коментира доц. Дулева. Тревожна е и тенденцията, че 70% от родителите у нас купуват на децата си храните, които те искат да консумират, вследствие на телевизионните реклами, посочи Дулева. Тя добави, че не е тайна за никой колко калорични продукти се рекламират по телевизията.

След въвеждането на наредбите за здравословно хранене в училищата и детските градини, както и след прилагането на национален план за здравословно хранене, мерките започвали да дават резултат. Все повече започна да се говори за здравословно хранене и да му се обръща внимание. Все пак, за да се подобрят резултатите, е необходимо повече време, защото това е бавен процес, обясни доц. Дулева.

Тя посочи като най-добър пример за Европа Скандинавските страни и по-специално Финландия, която за 30 години е обърнала драстично статистиката и е намалила относителния дял на затлъстелите деца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.