1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на брашното скочи със 100 лв./т за месец

Цената на брашното скочи със 100 лв./т за месец

 

Цената на пакетираното брашно се е повишила със 100 лв. за тон само в рамките на един месец, става ясно от данни на Софийската стокова борса. Докато в края на септември то се е търгувало за 392 лв., без ДДС, то в края на миналия месец цената му достига 492 лв.
Поскъпването се дължи на високите продажни стойности на хлебната пшеница през последните месеци, обясниха експерти от борсата. Заради безпрецедентно високите й цени в света от 8 години насам и свиването на предлагането й у нас тя поскъпна до 240 лв. за тон в края на октомври. По-слабата реколта в световен мащаб доведе до всеобщо покачване на цените на зърното от лятото насам. В същото време, българските производители продават зад граница основно хлебна пшеница и в страната остава най-вече фуражна пшеница, коментираха експерти. Това рефлектира в допълнителното й поскъпване у нас.
Като цяло обаче се забелязва стабилизиране на пазара на хлебна пшеница, като една от причините е, че Европейският съюз е взел решение да пусне за търговия на борсите зърно от запасите си.
В държавите от черноморския регион раздвижване има само на руския пазар, където зърното поскъпна рязко през последните две седмици. Това се дължи най-вече на въведените от Украйна износни квоти, обясниха специалистите от борсата.
В САЩ, Франция и Германия хлебната пшеница дори е започнала да поевтинява през последния месец. Според експертите обаче, този низходящ тренд в цените е само временен. Основната причина за него е, че инвестиционните фондове, които до сега са задържали дългосрочните си контракти за зърно, са използвали поскъпването й за да ги продадат и купят царевица. В посока надолу върху цените на пшеницата влияят и очакванията за по-добра реколта./monitor.bg
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.