Хлябът в Пловдив поскъпна с 10 стотинки. Това е второто увеличение в рамките на един месец, с което цената на насъщния става с 57 % по-висока в сравнение с края на септември.
Едровата цена вече е 55 стотинки за 650 грама, а продажната – между 60 и 65 стотинки, в зависимост от магазина.
Според председателя на Сдружението на частните хлебопроизводители, Лазар Генчев Eдинствената причина е увеличението със 70 % на цената пшеницата от прибирането на реколтата досега.
Само за месец брашното е скочило с 15 ст./кг и доставната му цена вече е 63-64 ст./килограм.
До Нова година няма да има ново поскъпване на хляба, категоричен е управителят на най-голямото местно хлебопроизводствено предприятие Митко Караджов. Той прогнозира, че евентуалното калкулиране на инвестициите, с които производителите покриват евростандартите, ще стане най-рано през март и ще натовари максимум с 5 стотинки цената на хляба.