1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на пшеницата у нас е скочила с 52 %

Цената на пшеницата у нас е скочила с 52 %

В България е отчетена реколта от 3,6 млн. тона зърно

За една година цената на пшеницата у нас е скочила с 52 %, сочат данните на Софийската стокова борса. Антонина Белопитова от борсата посочи, че при направения сравнителен анализ на международните пазарите в САЩ, Германия, Франция, Унгария, Украйна и България, най-ниският процент на нарастване на пшеницата спрямо октомври 2009 г. е в Украйна – 35 %, а най-висок – в Унгария – 86 %. В България нарастването е с 52 %.

На 8 октомври 2010 г. е излязла новата оценка на Световния съвет по зърното, според която производството в световен мащаб е 641,4 млн. тона и спрямо миналата година (682,1 млн. тона) се регистрира спад от 6 %. Потреблението на зърно същевременно се повишава и се очаква да бъде 657 млн. тона, срещу 649 млн. тона миналия сезон. Това разминаване между производство и потребление ще доведе съответно до намаляване на преходните запаси в световен мащаб, каза Белопитова. Софийската стокова борса е сравнила и ситуацията в Черноморския регион.

Белопитова припомни, че Русия наложи забрана за износ на зърно заради по-ниската реколтата, която е с около 20 млн. тона по-малко от предишната година и е 42,5 млн. тона. В Украйна положението е много напрегнато. Тяхното министерство на земеделието обсъжда вариант да въведе квоти за износ на зърното. В момента митническите процедури са силно усложнени и затова реално няма и украинско зърно в Черноморския регион като предлагане.

В България е отчетена реколта от 3,6 млн. тона зърно, срещу 4,2 млн. тона миналата година, което е спад от 10 %, но въпреки това произведените количества са достатъчни за вътрешното потребление и за износ.  В Казахстан реколтата е много ниска – минус 5,5 млн. тона. Казахстанската пшеница по принцип е доста търсена, защото е качествена и се използва по-скоро като подобрител към брашното. В страната също започва обсъждането за налагане на квоти.

 

Етикети пшеница, ССБ, цена
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.