1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на захарта се стабилизира

Цената на захарта се стабилизира

На световните борси сладкият продукт се търгува при ниски ценови равнища

 

На Софийската стокова борса /ССБ/ търговията с рафинирана захар у нас е била доста активна, сочат данните от отчета на ССБ. В началото на годината предлагането е започнало от 1000 лв./т без ДДС, като през март се достига пиково равнище от 1340 лв./т, след което пазарът се е успокоил и стабилизирал. Сделки са сключвани на 1135 лв./т без ДДС в края на годината.

Търсенето на захар пък е било в диапазона 900 лв./т с тенденция към нарастване на стойностите, като достигнатата максимална цена купува за годината е 1324 лв./т, на което равнище са подписвани контракти.

От април до края на миналата година на двете световни борси в Лондон и Ню Йорк, където се търгуват съответно рафинирана и сурова захар, се забелязва спад в цената с около 25 %. През май котировките в Лондон достигнаха своя 25-годишен максимум - 484.7 щ. дол./т и след кратко колебание поеха рязко надолу, за да стигнат в края на 2006 г. стойности от порядъка на 341.80 щ. дол./т. В Ню Йорк суровата захар пък се търгуваше през февруари на най-високи нива от 425.50 щ. дол./т, а през декември - 253.55 щ. дол./т, което е почти 70 % намаление.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.