1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на плодовете и зеленчуците в Плевен като пред Коледа

Цените на плодовете и зеленчуците в Плевен като пред Коледа

Доматите държат ценови рекорд – на места килото се харчи за повече от 2 лева

 

Изконни навици на българина – да си пълни мазето с консерви за зимата, тази година май ще трябва да се променят. Не защото ставаме по европейци, а защото цените на плодовете и зеленчуците са по-скоро предколедни, отколкото септемврийски. А е едва 1 септември.

Производители и търговци в Плевен не крият, че цените няма да паднат, напротив – ще продължават да вървят нагоре.

Репортерската ни проверка показа, че тази есен в Плевен има още една промяна на ситуацията по пазарите, непроменяна от години - кооперативният пазар – новият, вече се изравнява по цени с останалите плодово-зеленчукови пазари в града. Досега кооперативният пазар държеше най-ниските цени – точно защото тук са съсредоточени най-вече производители от региона, които сами или чрез наемни работници продават собствената си продукция. Общо е мнението, че новата конструкция на пазара е основната причина за тази промяна с плодово-зеленчуковата ситуация в Плевен. След изграждането на новия пазар наемите скочиха двойно и сега търговците трябва освен щетите от порои и градушки тази година да избиват и тази разлика в наемите на търговските маси.

Високите цени на плодовете и зеленчуците провокират напрежение и между клиентите и търговците. Вече не е рядкост да станеш свидетел на конфликтна ситуация на този пазар.

Вероятно листчетата с написани на тях цени са сред основните причини "да прехвърчат искри" между клиенти и търговци.

Все пак на този пазар има възможност и за избор – цените често се различават съществено едни от други, макар да става въпрос за една и съща стока. Разбира се, и качеството на продукцията е различно, но все пак е важно, че клиентът има право на избор.

Най-шокиращата стока в момента са доматите. Въпреки че масовата цена за килограм салатни домати е около 1.60 лева, на кооперативния пазар можете да си купите кило домати и за левче. Най-скъпи тук си остават доматите от т. нар. сорт "биволско сърце" – цената на по-едрите екземпляри е 2.50 лева за килограм, за по-дребните трябва да платите около 1.50 лв/кг. Консервните домати тази година са значително по-малко като произведено количество, жалват се производителите. Това е и стоката, която сега най-много би трябвало да се търси за приготвяне на зимнина, но клиентите като че ли не проявяват чак такъв голям интерес. Няма как да е иначе, след като през миналата година клиентите се жалваха, че килограм консервни домати се продава по 30 стотинки, а в момента цената на тези домати е 60 стотинки.

Трагично е положението с краставиците – стоката липсва от пазара, наличните "гергани" са видимо поразени от природните стихии. Между левче и 1.50 лв. се търгува в момента килограмът на кооперативния пазар, но на други пазари цената стига и до 2 лева.

Повечето от зеленчуците и плодовете тази година бяха поразени – някъде от пороите, другаде от болести. Пиперът обаче не само издържа, ами стана и на гора. Може би затова цената на чушките сега е поне приблизително същата като миналата година. Между 0.80 лв. и 1.20 лв. се продават в момента чушките. Особеността е, че преобладават зелените, с червените ситуацията е по-различна – тях почти ги няма по пазарите. За любителите на лютото е тъжната вест, че чушлетата тази есен са с много високи цени – между 1 и 2 лева за килограм.

Картофите в момента се продават по 40 стотинки, зеле можете да си купите на цена около 50 стотинки. Лукът се продава на цена между 40 и 70 стотинки за килограм, като водният лук е значително по-скъп – повечето търговци го предлагат на клиентите по левче килото. Чесънът – българско производство, ако трябва да се вярва на написаното на щайгите, е с цена… 2 лева за килограм.

Все още можете да намерите на пазара и тиквички. На стандартните тиквички цената им е около 60 ст/кг, с 10 стотинки по-евтино се продава най-новият хит сред тиквичките – дълги по метър-два екземпляри. Ако ви трябва патладжан, трябва да си приготвите поне 50 стотинки за кило, но по-сочните патладжани се продават по-скъпо – по 70 ст./кг. Пресният боб – бял и зелен, се продава по 1.50 до 2 лева за килограм.

Моркови също не се срещат често, а цената им е левче. Дали за консерви или просто за салати и гозби, повечето домакини често използват магданоз, джоджен и какви ли още не дъхави треви, които определено придават традиционния за родните гозби аромати. Връзка магданоз можете да си купите за 20 стотинки, останалите "зелентии" се продават по 25 стотинки връзката.

Това е положението със зеленчуците. С плодовете обаче то е почти аналогично – цени предновогодишни, мераклии да купуват няма чак толкова. Круши по левче – може и по 2 лв/кг, грозде на доста различни цени – между 1.20 и 2.20 лв/кг, смокини – от 1.80 до 2.20 лв/кг, сливи – по 60 стотинки килото – всеки клиент може да избира това, което му харесва. В момента на пазара има много малини. Цената на килограма е около 2 лева. Прасковите се предлагат на различни цени, но качеството, а и видът им също е доста различен. Предложението на търговците на праскови варира в ценовите граници от 0.80 до 1.40 лв/кг. Различни са и цените на ябълките – между 0.60 и 1.60 лв/кг.

Дини и пъпеши – бол. Производители от горнодъбнишкия район припомнят, че пъпешите тази година пострадаха от дъждовете. Сигурно затова се продават и на доста високи за сезона цени – между 80 стотинки и левче за килограм. Значително по-евтино се предлагат дините – има дини по 20 ст/кг, име и такива по 30 ст/кг. Ако пък ви се ядат дюли, или искате да си направите компот от този вкусен плод, трябва да сте наясно, че все още количествата на пазарите от тази стока са малки. Цената е около 0.80 лв/кг.

Такава е ситуацията по плодово-зеленчуковите пазари в Плевен в момента. Всеки търговец е в правото си да определя цени, които да са поне малко над себестойността на продукцията. Всеки клиент пък е в правото си да избере – да купи или не и откъде на купи плодове и зеленчуци./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.