1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на зеленчуците падат до няколко дни

Цените на зеленчуците падат до няколко дни

 

Драстичният скок на цената на зеленчуците - над два пъти за по-малко от седмица, е опит на търговците да спекулират на пазара заради проливните дъждове през последните седмици. Тези нива обаче едва ли ще се задържат дълго. Очаквам, че до броени дни ще има спад заради заниженото търсене и засиления внос на продукция от съседни страни. Това прогнозира главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса Васил Симов.

Не е логично само за седмица цената на доматите от 70-80 ст. да стигне 2 лв. за кило въпреки големите порои, обясни Симов. По данни на Министерството на земеделието едва 5% от реколтите на зеленчуци, грозде и тютюн са засегнати от пороите, което не е нещо страшно и не може да доведе до толкова драстично увеличение на цените.

Шефът на стоковата борса не се ангажира с прогноза за евентуалния спад. Той обясни, че при другите стоки - горива, строителни материали, метал, дърво, пшеница и др., не са правени опити за спекулации с цените. "Строителните материали поскъпнаха минимално в засегнатите райони, но това не се отрази глобално в страната", добави Симов. За пшеницата прогнозата предвижда лек спад на цените заради влошено качество.

Вчера Васил Симов и шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Христо Миленков откриха регионална стокова борса в Монтана, клон на Софийската стокова борса. Според Миленков не трябва да има притеснения и за зърнения баланс, тъй като само 3% от площите със зърнени култури са засегнати от пороите. Той прогнозира леко поскъпване на хляба, но не заради висока цена на зърното, а заради необходимостта от покриване на изискванията на ЕС. Земеделският министър Нихат Кабил смята, че до края на годината няма да има драстично повишение на цената на хляба. До момента засегнатите зърнени култури в България са 955 474 дка, като напълно унищожени са 683 839 дка, съобщи Кабил пред Нова телевизия. Най-засегнати са площите, засети с пшеница - 373 000 дка от тях са унищожени. До момента са ожънати 98.17% от засятата площ. Прибрани са над 3,3 млн. тона, а нормалното като потребност е 2,2 млн. тона. С оглед на тези данни зърнена криза не се очаква, добави земеделският министър./segabg.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.