1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Центърът за икономическо развитие представи традиционния си доклад ”Икономиката на България - октомври 2006”

Центърът за икономическо развитие представи традиционния си доклад ”Икономиката на България - октомври 2006”

ЦИР очаква общият икономически растеж да е над 6 на сто за цялата 2006 година

 

ЦИР очаква общият икономически растеж да е над 6 на сто за цялата 2006 година

Днес Центърът за икономическо развитие (ЦИР) на специална пресконференция в рамките на Икономическия форум за Югоизточна Европа, представи традиционния си 3-месечен доклад "Икономиката на България - октомври 2006". Според доклада годишната инфлация ще бъде под 5 на сто.

Някои от основните изводи на експертите от ЦИР, свързани с икономическото развитие на страната през последните 3 месеца, са следните:

Продължава относително високият общ икономически растеж, който ЦИР очаква да е над 6 на сто за цялата 2006 година.

Индексът ЕСТАТ на бизнес климата отбелязва лек сезонен спад, но като цяло бизнесът оценява положително промените в бизнес средата.

Дефицитът по текущата сметка продължава да се влошава, но покритието му с преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) е по-високо от това за същия период на миналата година, като експертите от ЦИР очакват рекордно ниво на ПЧИ от над 3 млрд. евро за 2006 година.

Затвърждава се тенденцията на по-бързо нарастване на износа спрямо ръста на вноса, като най-бързо расте износът за балканските страни – с над 50 на сто от началото на годината до август спрямо същия период на миналата година.

Скокът в цените на енергоизточниците извежда Русия на първо място като вносител за България, което отново поставя стратегическия въпрос за диверсификацията на енергийните доставки.

Очерталата се дефлация при цените на хранителните стоки компенсира увеличението при административно-регулираните цени, което позволява да се прогнозира годишна инфлация спрямо декември м.г. от под 5 на сто.

Очакваното намаление на ставката на корпоративния данък до 10 на сто от следващата година заслужава висока оценка, но нивото на преразпределение през бюджета остава твърде високо.

Смущава липсата в държавната администрация и бизнеса на знания и умения за усвояване на структурните фондове на ЕС.

В отраслов аспект обезпокоителни са влошаването на състоянието на жп транспорта и по-ниските темпове на растеж в туризма спрямо същия период на м.г.

Готовността на селскостопанския сектор за прилагане на Общата селскостопанска политика на ЕС остава под съмнение. 

В периода между май и септември всички усилия в отрасъл селско стопанство бяха насочени към изпълнение изискванията на ЕС, за да се получи положителна оценка от ЕК и да се избегне въвеждането на защитна клауза. В крайна сметка програмата минимум бе изпълнена и земеделието бе извадено от "червената" зона, но остава на вниманието на европейските наблюдатели. Предстои още много работа по изграждането на необходимите структури за прилагане на Общата селскостопанска политика на ЕС в страната и по осигуряването на ефективното им функциониране, за да не бъдат орязани земеделските субсидии. В последния Мониторингов доклад на ЕК се акцентира върху необходимостта от спешни действия в три направления за предотвратяване заплахата от въвеждане на санкции: (1) изграждане и ефективно функциониране на Интегрираната система за администриране и контрол; (2) прилагане на уеднаквените стандарти за производство на мляко и доказване на способността за справяне с класическата чума по свинете и (3) изграждане на нови екарисажи и прилагане на строг контрол върху производството и използването на странични животински продукти. Очаква се в процеса на изпълнение на всички тези изисквания българското земеделие да стане по-организирано и по-ефективно, както и да се доближи до европейския формат на аграрно производство.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.