1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Уедряването на малките ниви докарва тройна печалба

Уедряването на малките ниви докарва тройна печалба

Бизнесмени в Тракия плащат за лозови масиви по 190 лв./дка, препродават ги за 800 лв./дка

 

Покупката на раздробени парчета земя и обединяването им в общ масив може да донесе двойна и тройна печалба на хората, запознати с процедурата.

Разбира се процесът не е нито лесен нито бърз и е необходим добър инвеститорски нюх, за да се подберат подходящите имоти. Един от примерите за подобна практика у нас е парцел, предназначен за ново лозе в Тракия, който бе изкупен от предприемчив бизнесмен по 170-190 лева на декар от над 5200 собственици. Две години и половина по-късно парцелът бе препродаден на винопроизводител за 800 лева на декар.

Според брокери на имоти пазарът на земя у нас става все по-печеливша област по няколко причини. На първо място - засиленият инвеститорски интерес към земеделската земя - български и чужд. Чуждестранни инвеститори вече са хвърлили око на българската земя и без да вдигат много шум купуват в региони като Добричко, Сливенско, Ямболско, Старозагорско. Това разбира се няма как да не се отрази и на цените. Вече са създадени и няколко инвестиционни дружества, които имат за цел именно закупуването на парцели и земеделска земя. Занятието е много печелившо главно поради силното търсене на окрупнена или както е модерно да се казва, комасирана земя за селскостопанска дейност.

Вторият фактор е засилващото се търсене на ниви и лозя от страна на винари, овощари, производители на етерично-маслени култури, арендатори зърнопроизводители. Всички те обаче искат да наемат или закупят парцели над 1000 декара.

Тези тенденции обясняват и очакваната трансформация на сделките със земеделски имоти през последните години - от липса на търсене и свръхпредлагане, придружено с ниски цени към рязко намаляване на предлагането и ръст на цените. При това далеч не става въпрос само за земи, които биха могли да променят предназначението си и да бъдат застроени, а и за такива, чието предназначение ще си остане селскостопанско производство. През последните шест месеца има и силно ограничаване на сделките с този вид имоти, твърдят брокери.

В момента на база предложените оферти в imoti.net в Добричка област се вижда, че средната цена на квадратен метър земеделска земя е над 13 евро. Разбира се, значителен дял в тази цена е формиран от земи в близост до курорти по Черноморието, но дори и чисто земеделската земя се предлага от 600 до 1200 лева за декар.

Високата цена на земеделската земя у нас ще стимулира окрупняването на парцелите доброволно, по чисто икономически път, смятат експерти. Така ще стане възможно използването на ефективна техника в земеделието и ще се увеличи печалбата от него. Но процесът ще е продължителен и едва ли ще приключи в следващите десет години.

Все пак можем да очакваме още през следващите шест-седем месеца тенденцията към поскъпване на земята, ограничаване на сделките и увеличаване на инвеститорскияу интерес да се запази. Реалистично е да прогнозираме и цена на земеделска земя от 3 категория около 400-600 лева на декар средно за страната, с по-високи стойности в Добруджа и Тракия и по-ниски - в полупланинските и крайните северозападни региони./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.