1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Усилено се изграждат предприятия за получаването на биогорива

Усилено се изграждат предприятия за получаването на биогорива

Слънчогледът има шанс да бъде отглеждан при правилен сеитбооборот

 

През 2006 г. на Софийската стокова борса /ССБ/ най-много са сключените сделки за нехранителни стоки, основно за горива и смазочни материали, което показва, че обичайно сделките за хранителните стоки и суровини се осъществяват чрез други механизми, които не винаги са коректни по отношение бюджета.

9000 куб.м дървесина е била предложена на ССБ , като 82 % от суровината е продадена, което показва, че има голям интерес към материала. Най-ниската цена, на която е изтъргувана дървесината, е 95-97 лв./куб. м, а най-високата - 128 лв./куб. м без ДДС.

В световен мащаб хлебната пшеница е поскъпнала най-рязко, като цената й се е увеличила два пъти в сравнение с 2005 г. - от 150-160 лв. до 300 лв./т без ДДС. 14 нови преработвателни предприятия за извличане на биогорива от маслодайния слънчоглед и рапицата се изграждат в България, съобщиха от борсата. Фермери вече са сключили с фабриките сделки на зелено за изкупуване на суровината. Специалисти по агротехника коментират, че със засяването на рапицата се дава шанс на слънчогледа при редуциране на неговите да бъде отглеждан в научнообоснован сеитбооборот, което ще намали необходимостта от доста растителнозащитни мероприятия при маслодайната култура.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.