1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В Бургас ще се отглежда риба барамунди

В Бургас ще се отглежда риба барамунди

Инвестицията е на стойност половин милион евро

 

В Рибно пристанище - Бургас, започва изграждането на технологична линия за отглеждане на вида барамунди. Това съобщи ръководителят на проекта Зорница Русинова.

Пилотният проект на фирма "Атлантик" предвижда да бъде оборудвано подходящо помещение, а до февруари то да бъде доокомплектовано. След пусковите проби за отглеждане ще бъдат внесени малки екземпляри барамунди. Официално модерната технология ще бъде открита в края на март.

Показателите на водата в басейните на комплекса ще се контролира с електронна система и звукова сигнализация при недостиг на кислород или на друг важен елемент за растежа на рибата. Освен това специалната технология ще позволява контролиране на теглото на рибата барамунди според изискванията на купувача. Обикновено тя е готова за консумация след достигане на тежест от 700 грама до 1 килограм. Отглеждането на малките екземпляри до тези размери отнема около 8 месеца. Първата произведена партида от екзотичния вид риба ще е около 20 тона.

Подобна технология за отглеждане на деликатеса в Европа има само в Холандия. Същият вид технологична линия, като тази, която ще бъде инсталирана в Бургас, се използва успешно и в Австралия. Именно оттам ще бъдат доставени и първите малки риби за началото на проекта в Бургас.

Рибата барамунди се доближава по вкусови качества най-много до деликатесния азиатски лаврак. Тя е нова за европейския пазар. Това е бяла деликатесна риба, която е подходяща за приготвяне по всички класически методи на обработка. Цената й за килограм е 8-10 евро. Прогнозата обаче е, че тя ще поскъпва с популяризирането на вкусовите й качества. Част от технологията на производството е седем дни преди да бъде предложена на пазара, рибата да се оставя без храна, за да се прочисти, и така вкусът й става още по-добър.

Идеята е рибата барамунди да се изнася, а до една година фирмата има амбицията да я пусне и на вътрешния пазар. "Атлантик" смята още да получи специален етикет за органичен чист продукт за отглежданата при специални условия риба. Подобна система се ползва в Европа за зеленчуците и плодовете. Стоките с такъв етикет за качество и екологично производство обикновено са двойно по-скъпи от останалите.

Проектът за отглеждане на барамунди е уникален за България - в областта на аквакултурите това е първият проект за изкуствено отглеждане на риба не във воден басейн, а на суша./dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.