1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В Европа няма да има тютюнопроизводство след 2010 г.

В Европа няма да има тютюнопроизводство след 2010 г.

 

Тютюнопроизводството в Европа ще изчезне окончателно до няколко години. След 2010 г. на Стария континент няма да се произвеждат никакви или минимални количества тютюни. Това прогнозира експертът в областта на тютюните д-р Койчо Белчев.

Глобалната стегнация в този бранш неизбежно ще засегне и България, твърди той. От 2007 г. спират всички дотации за сеене и производство на тютюни в страната. Прогнозите са ЕС да преустанови изцяло развитието на този отрасъл. За сравнение Койчо Белчев посочва Гърция, където тютюнопроизводството от нивото на традиционен отрасъл е напълно замряло през 2006 г. Тенденциите за спиране на субсидирането на тютюните на практика ще оставят без сигурен поминък десетки хиляди семейства в България, занимаващи се потомствено с тази дейност. Това безспорно ще доведе до сериозни икономически, социални и политически последици в цялостната картина на живота в страната след приемането ни за член на ЕС от 2007 г. Тютюните в Европа в бъдеще ще се внасят главно от страни от Третия свят, като Бразилия, Суматра, Индия, Куба, Латинска Америка, а потреблението и производството на тютюн и тютюневи изделия ще претърпят тотални рестрикции, категоричен е експертът.

Койчо Белчев е автор на най-обширното и подробно изследване за тютюните в Европа, проследявайки развитието на тютюнопроизводството в България от 1896 до 2005 г. Всички данни за основните видове тютюни, техните качества, историята на внедряването на тази култура Белчев е обобщил в капиталния си труд "Тютюнът в България". Книгата със статут на универсален учебник за тютюните е писана на немски и английски езици. Трудът представлява и личната биография на д-р Койчо Белчев, като пряк оцелял наследник на най-голямата тютюнева корпорация у нас и на Балканите преди 1944 г. Специалист по тютюните по наследство, Белчев е член на фамилията-прототип на "империята Никотиана" от романа "Тютюн" на Димитър Димов. Д-р Койчо Белчев е учил и завършил право и икономика в Цюрих, Швейцария. Специализира психология при проф. Карл Юнг, чийто студент е бил в продължение на 4 г. Белчев прави кариера на Уол Стрийт, където става съсобственик на втората по големина финансово-брокерска къща в света-"Хейдън Стоун". Днес д-р Белчев е най-големият частен акционер в държавната корпорация "Булгартабак" АД и един от най-големите частни производители на тютюни в България, като председател на борда на тютюневата фирма "Слънце – Койчо Белчев" ООД, Стара Загора./ dnesplus.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.