1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Във Великотърновско хлябът сериозно поскъпна

Във Великотърновско хлябът сериозно поскъпна

При формирането на цената все по-голямо значение придобива размерът на инвестициите

 

 

С над 20% се повишава от днес цената на хляба във Великотърновска област. 650 г "Добруджа" и "Стара Загора", нарязани и във фолио, и 500 г ръжено-пшеничен вече ще се продават по 80 ст., 500 г типов и народен ­ по 75 ст. Цената на килограм хляб вече е повече от един лев.

Хлебопроизводителите обясняват поскъпването с по-големите производствени разходи. "Увеличаването на цената на хляба беше неминуемо, но този процент е висок и стресиращ за купувачите, коментират специалисти от бранша. Според тях е по-добре цените  да нарастват постепенно, с по 5 или 10%.

Доскоро себестойността на хляба зависеше най-вече от това колко струват пшеницата и брашното. Сега хлебопекарите са изчислили, че по-важни за формирането на цената са инвестициите.

Внедряването на системата НАССР струва десетки хиляди лева. Преустройството на фурните трябва да приключи до края на май. Хлебозаводът "Корн" в Горна Оряховица вече е готов. За въвеждането на НАССР хлебозаводът в Стражица, фурните "Яна" в Ресен, в ЗЗУ са кандидатствали с проекти и са спечелили финансиране по програма ФАР.

На себестойността на хляба все повече влияят и работните заплати. Те трябва да се увеличават, а с тях нарастват социалните осигуровки. Всичките тези разходи влизат в цената на хляба.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.