При формирането на цената все по-голямо значение придобива размерът на инвестициите
С над 20% се повишава от днес цената на хляба във Великотърновска област. 650 г "Добруджа" и "Стара Загора", нарязани и във фолио, и 500 г ръжено-пшеничен вече ще се продават по 80 ст., 500 г типов и народен по 75 ст. Цената на килограм хляб вече е повече от един лев.
Хлебопроизводителите обясняват поскъпването с по-големите производствени разходи. "Увеличаването на цената на хляба беше неминуемо, но този процент е висок и стресиращ за купувачите, коментират специалисти от бранша. Според тях е по-добре цените да нарастват постепенно, с по 5 или 10%.
Доскоро себестойността на хляба зависеше най-вече от това колко струват пшеницата и брашното. Сега хлебопекарите са изчислили, че по-важни за формирането на цената са инвестициите.
Внедряването на системата НАССР струва десетки хиляди лева. Преустройството на фурните трябва да приключи до края на май. Хлебозаводът "Корн" в Горна Оряховица вече е готов. За въвеждането на НАССР хлебозаводът в Стражица, фурните "Яна" в Ресен, в ЗЗУ са кандидатствали с проекти и са спечелили финансиране по програма ФАР.
На себестойността на хляба все повече влияят и работните заплати. Те трябва да се увеличават, а с тях нарастват социалните осигуровки. Всичките тези разходи влизат в цената на хляба.