1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Вдигнаха ветото за продажба на черен хайвер

Вдигнаха ветото за продажба на черен хайвер

 

Oрганизацията на обединените нации (ООН) вдигна ветото над продажбата на черен хайвер – скъпоценният деликатес, който бе сериозно застрашен от изчезване.

Преди година бе въведена почти тотална забрана за продажба на хайвер, тъй като рибите, които го хвърлят - есетрите, изчезват бързо. Пет страни, които граничат с Каспийско море, вече отново имат право на риболов и съответно – на продажба на хайвер.

Специална агенция на ООН – Cites, обяви квотите за всякакви видове хайвер за 2007 година, но отложи решението си за хайвера от белуга – който е и най-скъпият. 

Сега обаче петте страни получиха разрешение да продадат 96 тона от продукта през 2007 година, което е 15% по-малко от количеството, определено за 2005 година.

Вчера Секретариатът на Конвенцията за международна търговия с видове на дивата фауна и флора, намиращи се под заплаха от изчезване, обяви експортните квоти.

През миналата година монополно право за търговия с черен хайвер на външните пазари притежаваше Иран, продал над 44 тона хайвер от есетрови риби.

При определянето на квотите за 2006 г., Русия, Казахстан, Азербайджан и Туркмения не са могли да представят на секретариата на Конвенцията допълнителна информация за състоянието на популацията на есетровите риби и гаранциите за пресичане на бракониерството и са били лишени от експортна квота./regal.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.