1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Вероятно поскъпване на пшеницата заради студовете

Вероятно поскъпване на пшеницата заради студовете

Очаква се и свиване на реколтата от пшеница в световен мащаб с около 20 млн. тона - от 615 млн. през 2005 г. на 595 млн. през тази година

 

Цената на хлебната пшеница в България може да скочи, тъй като производството в Русия и Украйна за 2006 г. пада наполовина заради големите студове през януари, съобщи  изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов.

Продукцията в Украйна се очаква да падне наполовина - от 18 млн. на 9 млн. тона през тази година. За Русия също се очаква реколтата да се понижи с 50%. Това ще намали износа на двете страни, освен ако няма голямо пролетно засяване. Заради голямото замръзване в двете държави може  да се наложи традиционните износителки в Черноморския басейн да започнат да внасят продукта през есента. Това е добър сигнал за българските производители, тъй като хлебната пшеница, която през януари се е търгувала на нива от 165/170 лв. за тон, може да започне да се котира на по-високи нива с възможностите за износ, които ще се открият пред търговците.

В момента в страната има голям излишък на пшеница. През февруари фонд "Земеделие" ще изкупи 150 хил. тона от нереализираните количества зърно през 2005 г. на цена от 175 лв. за тон. Това ще раздвижи пазара въпреки административната намеса и за следващите няколко месеца ще мотивира търговията да остане на изкупната цена на фонда.

Земеделските производители и търговци, които запазят зърното си, през лятото и есента могат да получат по-добри цени с изясняването на ситуацията в Русия и Украйна и в зависимост от качеството на пшеницата.

През януари бялото брашно, тип 500, се е котирало на нива от 270/280 лв. за тон. Това е относително евтина цена, и при запазване нивата на горивата и другите суровини цената на хляба ще е около 60 ст. за килограм.

Очаква се и свиване на реколтата от пшеница в световен мащаб с около 20 млн. тона - от 615 млн. през 2005 г. на 595 млн. през тази година. Това ниво обаче си остава над традиционното за последните десет години от 520-550 млн. тона годишно.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.