1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Високите цени на хранителните продукти и петрола заплашват правителствата в Азия

Високите цени на хранителните продукти и петрола заплашват правителствата в Азия

Бунтовете стават все по-вероятната алтернатива на протест срещу бремето на инфлацията

 

Правителствата в Азия са изправени пред стачки и протести поради непрекъснато увеличаващите се цени на хранителните продукти, които заплашват да сринат тотално рейтинга на управляващите.

Политическите лидери на най-големия континент са изправени на нокти поради все по-влошаващото се положение, докато хората в региона се справят все по-трудно с високите цени на основни стоки. "Вълнения ще има и те ще се усетят най-ясно в по-бедните страни", казва Оой Кий Бенг, статистик към Статистическия институт в Сингапур. 

Високите цени на хранителните продукти се отразяват много тежко върху Бангладеш и Филипините. Според анализаторите в Бангладеш правителството все по-трудно удържа положението си, а растящите цени са сериозна заплаха за управлението му. Местните хора трябва да харчат 70% повече от семейния си бюджет за храна, а това предполага скорошни бунтове. Подобно е положението и в Индонезия.

Във Филипините, които са един от най-големите вносители на ориз, правителството нареди на армията да започне доставки на зърно в най-бедните квартали на Манила поради опасенията от недостиг на храната. Освен това полицията получи нареждане да арестува всички спекуланти, които се възползват от високата цена на ориза. Филипините вече обявиха намеренията си да купят 1 млн. тона ориз, което веднага покачи цената на хранителния продукт до нов рекорд – 21.50 долара за 100 паунда на Стоковата борса в Чикаго. Това е над два пъти по-висока цена спрямо съшия период на миналата година.

Държавите от Югоизточна Азия могат да увеличат вноса на ориз с 42% до 2.7 млн. тона през тази година. За 2007 година общият им внос е бил 1.9 млн. тона. Повишеното търсене, обаче, има и обратен ефект, тъй като най-големите износители на ориз започнаха да намаляват износа си, за да могат да осигурят необходимото количество за собствените си граждани.

Огромен проблем за бедните азиатски нации е и невероятният ръст на цената на петрола. Оскъпяването на суровината означава скок в цените на билетите за автобуси например, а това често е единственият транспорт за най-бедната част от населението. В Индонезия високата цена на петрола означава висока цена на керосина, а той се използва масово като средство за готвене. Преди десет години диктатурата в Индонезия беше свалена именно заради непоносимото увеличение на цената на горивата. Сегашният президент Сусило Бамбанг Юдхойно, на когото предстоят избори през следващата година, се зарече да не увеличава допълнително цените на горивата и започна кампания за предоставяне на олио за готвене, субсидирана от правителството, но анализаторите твърдят, че дори и така индонезийците са притиснати до стената. "Ако до три месеца няма решителна намеса от страна на властите се опасявам, че ще има бунтове", твърди Хендри Сапарини, икономист в Tim Indonesia Bangkit.

Положението в Китай също не е розово. Инфлацията удря сериозно по джоба на хората, а цената на свинското и оризовите спагети се качи с повече от 60% само за година. Високите цени предполагат наличието на социално напрежение и според специалистите може да има бунтове от страна на нископлатената работническа класа. Напрежението все пак не е чак толкова голямо, защото през последните години средната класа в Китай значително се е увеличила.

Световната банка също предупреди за възможни политически вълнения в Азия, ако повишаващата се инфлация продължи да "яде" от доходите на населението. Това вече се отрази на управляващата коалиция в Малайзия, която загуби в пет от щатите на държавата и една трета от парламентарните места на изборите през миналия месец. В Пакистан хората също дадоха тежкия си глас против коалиционните партньори на президента Мушараф, а в Индия управляващата коалиция е под сериозно напрежение в навечерието на местните избори в над 12 щата и на общонационалните през май следващата година.

 

 

 

 

 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.