1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Внасяме пшеница след Нова година

Внасяме пшеница след Нова година

Резервът пуска на борсата още 100 000 тона жито до седмица

 

България ще внесе зърно между 5 и 10 януари догодина. Това каза шефът на "Държавен резерв" Васил Цоконов. Ще търсим цена между 130 и 160 долара за тон, посочи той. Цоконов отказа да назове количество и страната доставчик. Вероятно става дума за внос от САЩ.

В момента Щатите, Аржентина и Австралия са единствените страни, които предлагат пшеница. Казахстан, откъдето правителството искаше да внесе преди два месеца, вече няма свободни количества.

Най-рано следващата седмица ще бъдат пуснати на борсата новите 100 хил. тона зърно от резерва, каза Цоконов. Още не е ясно на колко партиди ще се продават те. Най-добре е да се пуснат наведнъж или на два пъти, обясни шефът на резерва. Според него след продажбата на тези количества страната няма да има проблем с житото поне до Нова година.

Вероятно търговете ще стартират от 248 лв. за тон, колкото беше постигната цена на последната сесия през октомври, прогнозира шефът на борсата Васил Симов. Общо 89 085 т. зърно от резерва са договорени на предишните сесии на борсата. От тях вече са платени 87 121 т., а 67 031 са изтеглени от складовете на резерва.

В резерва има зърно. Не отговоря на истината твърдението, че са установени липси на 126 хил. тона зърно. Така Васил Цоконов отговори на обвиненията на организацията "14 декември", че резервът е източен./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.