Внасяме жито по 260 лв. за тон

8,4 млн. дка са засети с пшеница досега, обяви Мехмед Дикме.

 

8,4 млн. дка са засети с пшеница досега, обяви Мехмед Дикме. Тези количества са достатъчни за нуждите на вътрешния пазар. Ще има възможност и за износ, като очакваните цени на зърното през 2004 г. ще бъдат в рамките на тазгодишните, каза още агроминистърът.

Държавата ще внесе пшеница по 260 лв. за тон, за да попълни Държавния резерв. Вече са договорени между 100 и 200 хил. тона. Това съобщи шефът на парламентарната комисия по земеделие Пламен Моллов. Той обаче отказа да съобщи откъде ще се внася житото.

Вносът ще гарантира военновременните запаси и евентуалните нови интервенции на пазара за зърно, обясни Моллов. Правителството ще реши колко точно ще е нужното количество, след като анализира ситуацията на пазара, уточни депутатът от НДСВ. Според него в момента мелничарите изкуствено надуват цените на брашното. Част от пшеницата, купена от Държавния резерв през борсата, се крие и не отива за производството на хляб. Затова в търговете да участват не мелнични комбинати, а хлебопроизводители, предлага Моллов. Ако те сами си закупят зърното, няма да имат оправдание за високата цена на хляба, обясни той. Като допълнителна мярка депутатът предлага мелниците, които не са продали все още житото си от резерва, да не участват във втория търг.

Хлябът е поскъпнал с 15% средно за страната, обяви земеделският министър Мехмед Дикме пред Би Ти Ви. Според него цената ще се успокои след интервенцията със 100 хил. тона на държавата на пазара./standartnews.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.