1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Война за хляба затвори Перник

Война за хляба затвори Перник

300 фурнаджии завардиха с микробуси пътищата за града

 

300 хлебари от Перник затвориха входовете на града за два часа. Те направиха барикади с 40 микробуса, за да не допуснат до магазините колите с топъл хляб на столичната фирма "Симид". Софиянци подбиват цената, като продават самуните по 48 стотинки. Ако не ги спрем, нашите фурни ще фалират, заявиха пернишките пекари.

От вчера те вдигнаха цените на насъщния с 10 стотинки. На едро пернишките фирми доставят бял хляб за 60 ст. и "Добруджа" за 55 ст. Търговците ги продават с пет стотинки отгоре.

Блокадата на хлебарите на главния път Е-79 продължи от 5 до 7 часа. По същото време бяха завардени и пътищата за съседните села Драгичево и Бучино. В Перник всеки ден се продават над 100 000 самуна, а "Симид" зарежда 30 на сто от тях, обясниха местните собственици на фурни.

15-те камиона на "Симид" изчакаха края на блокадата и успяха да заредят магазините. Нямат право да ни спират за това, че цените ни са по-конкурентни, заявиха от столичната фирма. "Симид" има два хлебозавода в София и държи около половината от пазара в столицата. Нейните коли обаче зареждат магазините и в Пловдив, Пазарджик, Перник, Хасково, Велинград, Кюстендил и Дупница.

Обмисляме да сезираме прокуратурата и Комисията за защита на конкуренцията заради дъмпинга на "Симид", заявиха от браншовата организация на хлебопроизводителите в Перник. Техни колеги от Дупница вчера също скочиха срещу ниските цени на столичната фирма. Преди два месеца това направиха и пекарите от Кюстендил./standartnews.com

 AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.