1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Враца остана без брашно

Враца остана без брашно

Хлебари карат суровина от страната, а местните купуват насъщния на рекордна цена

 

Близо месец Враца e в брашнена криза. Пекарите купуват брашно откъде ли не, а цената му е вече астрономическа. За тон се плаща по 760-780, тук-там и по 800 лева. "Работим на загуба, но ако вдигнем още цената на хляба, народът ще ни оплюе", казаха от Сдружението на хлебопроизводителите.

Местните фурнаджии са притиснати от външна конкуренция. Във Враца се докарва хляб на дъмпингови цени от София, Ботевград и Вършец. И макар че някои видове от по-евтините самуни са с много съмнително качество, хората ги предпочитат пред врачанските.

Във Враца килограм хляб местно производство се търгува от 0,90 лв. до 1,10 лв. Ако на тази цена сложим и транспортните си разходи, стоката ни ще стане наистина непродаваема - пресмятат пекарите и предпочитат временно да работят на загуба, отколкото да си изгубят пазара.

Играта с цената на насъщния във Враца загрубя преди месец. Тогава мелницата на "Сиконко билдинг" в града спря окончателно. Последното зърно в нея е смляно на 20 ноември, съобщи управителят Петко Димитров.

Още на 21 ноември мелницата се е явила на търг и е спечелила квота от държавния резерв в размер на 260 тона на сесия на Софийската стокова борса. Веднага е внесен депозит от 2527 лева. Два дни по-късно е издаден договор за извършената сделка, а на 28-и същия месец са платени всичките 84 040 лв.

Със заповед от 2 декември ДА "Държавен резерв и военновременни запаси" в София разпорежда деблокиране на количеството хлебно зърно, което се съхранява в базата на фирма "Агро и техник" - Враца. Става дума за лицензиран публичен склад за съхранение на зърно във фуражния завод, където според резерва има 1237 тона държавно жито на отговорно пазене.

Като напълно изрядна страна по сделката Петко Димитров прави връзка с шефа на "Агро и техник" Димитър Паскалев с искането веднага да изтегли 260 тона. Паскалев му отговаря, че това може да стане чак през януари, без да му дава обяснения защо. Шефът на мелницата се свързва с местния клон на резерва във Враца, откъдето го уверяват, че зърното е налице, но е необходимо да се вземе лабораторна проба за годността му. Мелничарят не проумява защо е нужно това изследване, след като той е купил и платил напълно годно за употреба
зърно. Оказва се всъщност, че житото в публичния склад е било наскоро обработено с препарат против вредители и карантинният му срок изтича на 17 декември.

Подобно нещо е необяснимо, кахъри се Димитров. По правило складовете се обеззаразяват в периода април-май, и то при условие че са празни. Справка в централата на ДА в София показа, че е абсолютно забранено на съхранители на зърно от резерва да го третират с препарати. От столицата обещават, че ще бъде направена проверка на "Агро и техника", за да се изяснят нещата.

Заради възникналия проблем ръководството на мелницата пусна целия си персонал в принудителен отпуск. На ден връщат по 15-20 клиенти, защото няма грам брашно. А докато мелницата бездейства, врачанските хлебари пътуват до други краища на страната, за да се снабдят със суровина. Заради транспортните разходи то се оскъпява с 50-60 лева на тон./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.