1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Всички цигарени фабрики ще се продават на Българската фондова борса

Всички цигарени фабрики ще се продават на Българската фондова борса

Срокът зависи от експедитивността на депутатите

 

Почти сигурно е, че предприятията на "Булгартабак холдинг", чиято приватизация предстои, ще се продават с лицензите си за производство на цигари, но все още не е напълно решен въпросът с марките. В края на миналата седмица бе взето решение чрез Българската фондова борса да се извърши приватизацията на цигарените фабрики в Благоевград, Пловдив, София и Стара Загора. Един от последните варианти за съдбата на цигарените фабрики на "Булгартабак холдинг" предвижда двете най-добри дружества - "София БТ" и "Благоевград БТ", да се изтъргуват в пакет.

Холдингът е едно от дружествата, които според Закона за приватизацията са от значение за националната сигурност и тяхното раздържавяване става само по стратегия, одобрена от парламента. В сегашния документ, който е приет от депутатите през 2003 г., е записано, че атрактивните дружества на холдинга трябва да се предложат на стратегически инвеститори. Тези намерения така или иначе не бяха осъществени - до сделка обаче не се стигна, въпреки че интерес проявиха мултинационални компании.

Обсъжданият вариант за "Слънце Стара Загора БТ" и "Пловдив БТ" е също да бъдат пуснати на борсата, само че поотделно. На инвеститорите ще бъде предложен и делът на холдинга в тютюневото дружество "Плевен БТ", което притежава фабриката в с. Ясен. След модернизация на предприятието сега там освен едролистен вече се преработва и ориенталски тютюн. Пак на борсата ще се раздържавява тютюневата фабрика в Гоце Делчев. Все още обаче не е определена минималната цена, на която ще се пусне дружеството. На конкурс ще се продава акционерното участие на холдинга в "Кърджали БТ", като единственият критерий за оценка на офертите ще е предложената цена.

Наскоро министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров заяви, че очаква до средата на годината цигарените фабрики да бъдат продадени. Срокът за приключване на сделките обаче реално ще зависи от парламента, където трябва да се одобри.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.