1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ядем най-малко мляко в Европа

Ядем най-малко мляко в Европа

Непрекъснато намалява и консумацията на прясно мляко

 

Като производители на киселото мляко, се очаква, че българите трябва да са и най-заклетите му консуматори. Проучванията обаче сочат точно обратното. Ние сме на последно място по консумация на кисело мляко и млечни продукти в цяла Европа. В последните 5 години консумацията на този вид храна е намаляла с 60 на сто, съобщи доц. Донка Байкова от Националния център по опазване на общественото здраве. Вместо по 165 г, както е било през 2000 г., в момента нашенецът хапва едва по 70 г кисело мляко дневно. Грамажът на една кофичка е 450, което означава, че българинът си я изяжда за 6 дни. В Ирландия изяждат по 465 г на ден, в Норвегия и Испания - по 340-350 г. а в Гърция - 246 г.

Най-рядко у нас кисело мляко опитват девойките на възраст от 14 до 19 г. Децата в селата консумират млечни продукти много по-рядко, отколкото връстниците им в градовете, сочи проучването на НЦООЗ. Единствените, които си набавят достатъчно млечни продукти на ден, са хлапетата, които ходят на детска градина.

Непрекъснато намалява и консумацията на прясно мляко. В последните години тя е спаднала с 49 на сто. Ядем с 10% по-малко сирене в сравнение с 2000 г. Ниското съдържание на млечни продукти в дневното ни меню е причина за широкото разпространение на сърдечно-съдовите заболявания, кариесите и чупливите кости. Киселото мляко е полезно, когато се яде не по-късно от 2 седмици, след като се е подквасило. След това полезните бактерии в него силно намаляват, съветват лекарите./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.