1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. За гарантирането на зърнено-фуражния баланс са необходими 2 650 000 т

За гарантирането на зърнено-фуражния баланс са необходими 2 650 000 т

Не се знае колко е наличното зърно в Държавния резерв

 

Простите сметки показват, че зърнено-фуражният баланс на страната е нарушен, заявиха на пресконференция представители на Съюза на производителите на фуражи в България /СПФБ/. За изхранване на населението са необходими 1 000 000 т зърно, за семена – 300 000 т, за аренда 150 000 т, за животновъдството – 1 000 000 т и т.н. Като се съберат всички количества, излиза, че на страната са необходими годишно 2 650 000 т зърно. При положение, че от есенниците са прибрани около 2 200 000 т балансът остава необвързан с 450 000 т, които надали ще може да се набавят от царивицата, защото от тази култура добивите през есента ще бъдат много ниски заради жестокото засушаване през това лято у нас.

Алтернативата е да се внесат необходимите количества, но това няма да бъде леко, прогнозира инж. Любомир Драганов – член на УС на СПФБ. В момента на Чикагската борса хлебното зърно се търгува  по 270 евро/т. Едно от условията е, че пшеницата трябва да бъде натоварена на кораб, който може да поеме около 50 000-60 000 т, а разтоварването трябва да се извършава при обеми 10 000 т на ден. Нашите пристанища могат да обработят дневно до 2-2,5 т. За трансопртирането пък са необходими допълнително 73 дол./т. При по-малки плавателни съдове, каквито са нашите, вносът на зърно значително би се оскъпил. На практика покупка от Чикагската борса е изключително неизгодна и реално неосъществима.

За да се кандидатства за интервенционната царевица от Унгария нашите търговци трябва да участват в търгове, където също трудно биха издържали на конкуренцията. От друга страна Украйна вече обяви, че забранява износа на хлебно зърно поради лошата реколта.

При това положение единственият изход е намесата на Държавния резерв, но няма прозрачност той с какви количества разполага, а в публичното пространство се тиражира становището, че той е изпразнен. От съюза обявиха, че във всички развити държави наличността в Държавния резерв е публично достояние за разлика от практиката у нас. Една от версиите е, че зърното от него е продадено и се предполага, че ще бъде попълнен с количества от внос.

За съжаление регулативните механизми никога не се използват в България, заяви инж. Драганов. По принцип в складовете на Държавнеия резерв трябва да има 300 000 т зърно неприкосновен запас, които да се използва в екстрени ситуации като тазгодишната, за да не се стига до спекулативни ценови равнища на стоки от първа необходимост.

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.