С до 50 стотинки за килограм по-скъпо в сравнение с миналогодишната цена може да купите шаран за Никулден на откритите пазари в София.
Само след два дни - на 6 декември, източноправославните християни честват Св. Никола Чудотворец. По традиция на този ден се пригонвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца.
Преди година цените на тази риба по същото време бяха между 3,50 и 4 лв. за килограм. Сега цената достига до 4,30 - 4,50 за килограм. Малко по-ниски са цените в големите вериги магазини, а и там продуктите се предлагат при много по-добра хигиена. И на откритите пазари цените са различни според финансовото положение на обитателите, в чийто квартал се намират.
През последните няколко години по никулден търговците "изкарват" все повече видове пресни риби, а се увеличава е делът на белите риби, които се предлагат. Най-скъпо се предлагат сьомгата, цилурът и лавракът. Цените са им съответно 17 лв., 15,50 лв. и 13,50 лв. за килограм.
Щуката е около 6 лв. Сомът може да купите на същата цена.
Пастървата е 8,50 за килограм, а сулката - около 7,50 лв.
Най-евтин е толстолобът който върви между 2,50 и 3,50 за килограм. Ако решите да купите само "шайби", които са от филето, цената е около 6 лв. Най-евтините риби са цацата, попчетата, скумрията. Мерлузата е около 4,30 лв. за килограм. Цените са доста по-вискоки обаче, ако не купувате рибата с главата и опашката./.regal.bg