1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. За три месеца са изнесени близо 1 млн. т зърно

За три месеца са изнесени близо 1 млн. т зърно

 

От август до октомври българските компании са изнесли 804 хил. тона пшеница и 106 хил. т ечемик, сочи справка на министерството на земеделието. Износът на царевица е почти символичен - зад граница са изтъргувани близо 7 хил. тона.

Истински бум обаче се наблюдава и в експорта на слънчоглед, който за два месеца е надхвърлил 236 хил. т. Докато от миналогодишната реколта зад граница са изтъргувани 250 хил. тона маслодайно семе, темповете на търговия през тази есен са значително по-високи - изнесените до началото на ноември количества са с 60 на сто повече спрямо същия период на миналата година. Големият износ се дължи на по-доброто качество на слънчогледа, поясниха експерти.

Високите цени на пшеницата се задържат, като в някои райони тон зърно се продава по 280 лв. Средната цена за страната е 246 лв. за тон, което е с 4 на сто повече от миналата седмица, обясниха експерти. Фуражната пшеница също се пласира скъпо, като цените варират между 190 лв. и 220 лв. за тон. Това естествено се отразява и на цените на брашното, които в началото на месеца показват средни стойности около 478 и 480 лв. за тон. Софийският пазар е най-скъпият, а най-ниските цени са в Пловдив и Пазарджик. За да повишат качеството на брашното, мелничарите влагат и много подобрители.

Въпреки помощта от фонд "Земеделие" есенната сеитба изостава критично. Направена е дълбока оран едва на 6.3 млн. дка, но няма данни за засетите площи. За да се осигури реколтата за следващата година, площите с пшеница не трябва да са под 10 млн. дка. До момента е извършена предсеитбена подготовка на 11.3 млн. дка, но не е ясно каква част от тях ще се засеят до края на месеца./dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.