1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Забраната за риболов носи печалба за швейцарски производители на хайвер

Забраната за риболов носи печалба за швейцарски производители на хайвер

Забраната стана причина за рекордния скок на цената на хайвера от белуга

 

Швейцарецът Даниел Брунър възнамерява да инвестира 1 млн. швейцарски франка за създаването на развъдник за есетра, след като забраната за улова й стана причина за рекордния скок на цената на хайвера от белуга, съобщава Bloomberg. Уловът на есетра е нараснал 5 пъти от 2000 г. насам, след като бракониерството силно намали рибните популации в Каспийско и Черно море до Иран и Русия и стана причина за налагането на ембарго върху износа на хайвер.

Годишните приходи от продажбата на хайвер възлизат на $100 млн., а според статистиките печалбите на черния пазар са пет пъти по-мащабни. Швейцария е най-големият износител на хайвер на глава от населението, като деликатесът се продава за $250 за унция (1 унция = 28,3 г) и струва 20 пъти по-скъпо от среброто.

Швейцария, ЕС и САЩ са били износителки на 85% от общото количество легално търгуван хайвер между 1998-2003 г. според TRAFFIC International. Иран и Русия са най-големите производители и техният износ възлиза на около 60% от общия световен износ. За 2 години броят на есетровите риби е намалял с 30%.

Поради спада в запасите и растящите цени на хайвера, развъдниците на есетра са увеличили продуктивността си от 3,2 тона през 2000 г. до 15,6 тона през 2004 г.

Според специалистите хайверът от рибни развъдници обаче не може да се сравнява със специфичния вкус на този от риби в естествени водоеми.

Тази година е разрешен уловът само на един вид риби, от които се добива хайвер, и това е персийската есетра в Иран. Разрешението е за 44 тона улов. Добиването на хайвер от есетра от Черно море и река Дунав е ограничено до 1,8 тона. Миналата седмица Иран предложи надаване за тон пресен хайвер от есетра с първоначална цена от 1 735 евро за килограм.Швейцарецът Даниел Брунър възнамерява да инвестира 1 млн. швейцарски франка за създаването на развъдник за есетра, след като забраната за улова й стана причина за рекордния скок на цената на хайвера от белуга, съобщава Bloomberg. Уловът на есетра е нараснал 5 пъти от 2000 г. насам, след като бракониерството силно намали рибните популации в Каспийско и Черно море до Иран и Русия и стана причина за налагането на ембарго върху износа на хайвер.

Годишните приходи от продажбата на хайвер възлизат на $100 млн., а според статистиките печалбите на черния пазар са пет пъти по-мащабни. Швейцария е най-големият износител на хайвер на глава от населението, като деликатесът се продава за $250 за унция (1 унция = 28,3 г) и струва 20 пъти по-скъпо от среброто.

Швейцария, ЕС и САЩ са били износителки на 85% от общото количество легално търгуван хайвер между 1998-2003 г. според TRAFFIC International. Иран и Русия са най-големите производители и техният износ възлиза на около 60% от общия световен износ. За 2 години броят на есетровите риби е намалял с 30%.

Поради спада в запасите и растящите цени на хайвера, развъдниците на есетра са увеличили продуктивността си от 3,2 тона през 2000 г. до 15,6 тона през 2004 г.

Според специалистите хайверът от рибни развъдници обаче не може да се сравнява със специфичния вкус на този от риби в естествени водоеми.

Тази година е разрешен уловът само на един вид риби, от които се добива хайвер, и това е персийската есетра в Иран. Разрешението е за 44 тона улов. Добиването на хайвер от есетра от Черно море и река Дунав е ограничено до 1,8 тона. Миналата седмица Иран предложи надаване за тон пресен хайвер от есетра с първоначална цена от 1 735 евро за килограм.

Швейцарецът Даниел Брунър възнамерява да инвестира 1 млн. швейцарски франка за създаването на развъдник за есетра, след като забраната за улова й стана причина за рекордния скок на цената на хайвера от белуга, съобщава Bloomberg. Уловът на есетра е нараснал 5 пъти от 2000 г. насам, след като бракониерството силно намали рибните популации в Каспийско и Черно море до Иран и Русия и стана причина за налагането на ембарго върху износа на хайвер.

Годишните приходи от продажбата на хайвер възлизат на $100 млн., а според статистиките печалбите на черния пазар са пет пъти по-мащабни. Швейцария е най-големият износител на хайвер на глава от населението, като деликатесът се продава за $250 за унция (1 унция = 28,3 г) и струва 20 пъти по-скъпо от среброто.

Швейцария, ЕС и САЩ са били износителки на 85% от общото количество легално търгуван хайвер между 1998-2003 г. според TRAFFIC International. Иран и Русия са най-големите производители и техният износ възлиза на около 60% от общия световен износ. За 2 години броят на есетровите риби е намалял с 30%.

Поради спада в запасите и растящите цени на хайвера, развъдниците на есетра са увеличили продуктивността си от 3,2 тона през 2000 г. до 15,6 тона през 2004 г.

Според специалистите хайверът от рибни развъдници обаче не може да се сравнява със специфичния вкус на този от риби в естествени водоеми.

Тази година е разрешен уловът само на един вид риби, от които се добива хайвер, и това е персийската есетра в Иран. Разрешението е за 44 тона улов. Добиването на хайвер от есетра от Черно море и река Дунав е ограничено до 1,8 тона. Миналата седмица Иран предложи надаване за тон пресен хайвер от есетра с първоначална цена от 1 735 евро за килограм.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.