1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Забраняват се пазарите на животни в Бургаска област заради опасни болести

Забраняват се пазарите на животни в Бургаска област заради опасни болести

 

Пазарите за двукопитни животни се забраняват на територията на Бургаска област, гласи заповед на областния управител Любомир Пантелеев от днес. 

Причините затова са констатирани огнища на болестта шап по чифтокопитните животни на територията на европейската част на Турция и огнища на шарка по овцете на остров Лесбос, Гърция.

В тази връзка областният управител нареди спешно да се свикат общинските епизоотични комисии в общините за набелязване на конкретни мерки за предотвратяване проникването на болестите на територията на съответните общини.

Кметовете на общините Царево, Малко Търново и Средец трябва да актуализират списъците на наличните възприемчиви животни и ги предоставят до 19 януари на ветеринарните власти.

Със заповедта си областният забранява още предвижването на животни извън общините Малко Търново, Средец и Царево. Забранява се и пашата и водопоя на животни на разстояние по- малко от 500 метра от държавната граница.

В същото време граничните ветеринарни инспектори, заедно с органите на Гранична полиция и митницата трябва щателно на контролират внасянето на продукти от животински произход, като намерените такива с произход от Република Турция се конфискуват и унищожават.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.