1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Задържани са близо 30 000 бутилки нелегален алкохол

Задържани са близо 30 000 бутилки нелегален алкохол

„Ловико Сухиндол” продава вино по 55 ст./л

 

През миналия митничари от Свищов месец са задържали 29 839 бутилки алкохол без бандерол във вътрешността на страната. Рекордите са в Лясковец и Габрово, съобщи Здравко Христов, началник на Териториално митническо управление­Свищов. От "Винарна Лясковец ­ в ликвидация" са иззети 17 333 безбандеролни бутилки с високоградусен концентрат. В склад в Габрово са открити 6000 бутилки с бренди "Слънчев бряг" без бандерол.

42 проверки за безбандеролни акцизни стоки са извършени през февруари от свищовските митничари със съдействието на Икономическа и Гранична полиция. Освен алкохола са задържани 773 кутии с цигари, 56 кутии с пури и пурети и 38 пакета с тютюн. Уведомени са районните прокуратури в Габрово и Горна Оряховица, образувани са дознания. Ако прокуратурата реши, че няма данни за престъпление, от митницата може да наложат глоби по 1000 лв. за всеки от случаите за цигарите и по 2000 лв. за алкохола.

"Ловико Сухиндол" продава вино по 55 ст. за бутилката. В шишетата обаче има червена течност, която мирише на спирт и няма нищо общо с вкуса и аромата на виното. Това съобщиха жители на павликенски села. Те обясниха, че искали да купят от евтиното вино, за да си варят ракия. Според хората виното е от голяма партида, която е била върната на избата от руски контрагенти.

Това са залежали количества вино, които не сме успели да изнесем за Русия, обясни Цветелин Братоев, изпълнителен директор на сухиндолската винарна. Той беше категоричен, че не става въпрос за върнат износ, а за нереализирана от години продукция, която е била произведена над договорените квоти за руски експорт.

"Ловико" разпродава около 10 хил. бутилки трапезно червено вино. Това са сладки и полусладки вина, с които българите не са свикнали, и затова решихме да ги пуснем на символична цена, за да си направят хората домашна ракия, каза Братоев. Той не обясни, защо бракът не е използван за суровина от винарната, която също произвежда ракия.

Поне 10 медала очаква сухиндолската винарна на тазгодишното изложение "Винария" в Пловдив. "Ловико" е с един от най-атрактивните щандове. Павилионът е възрожденски дюкян, в който има казан за варене на ракия. Направено е дворче с лозница. Използвани са само естествени материали ­ камък и дърво.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.