1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Златната треска за биодизел може да се успокои

Златната треска за биодизел може да се успокои

Намаляването на доходността може да накара някои инвеститори да се откажат от плановете си за построяване на нови фабрики за алтернативно гориво

 

Златната треска за производство на биогорива в Европа може да се успокои поради рисковете в индустрията, съобщи Ройтерс. В момента предлагането надвишава търсенето, а спадът в цените на петрола прави производството на алтернативни горива нерентабилно и носи загуби на компаниите от сектора.

Търсенето на биодизел покачи и цените на растителните масла и борсовите котировки на някои маслодайни култури. Това допълнително повиши несигурността на производството. Растителните масла са основна суровина за производството на биодизел, предпочитаното алтернативно гориво в Европа.

Намаляването на доходността може да накара някои инвеститори да се откажат от плановете си за построяване на нови фабрики за алтернативно гориво. Вече установените дружества в бранша са в процес на консолидация, а пазарът навлиза във фаза на зрелост и по-умерен растеж.

"Лесно можем да направим сравнение с дот-ком балона отпреди няколко години", каза Робърт Аутрам от консултантската компания "Фрост и Съливан" (Frost&Sullivan). Първоначалните инвестиции бяха огромни, фабриките се построиха набързо, а пазарът не беше готов за това, каза Аутрам.

Новите фабрики за биодизел в Европейския съюз завзеха континента, подкрепени от правителствени субсидии и данъчни облекчения. Правителствата се опитаха по този начин да намалят зависимостта си от петрол и емисиите на парникови газове. За съжаление обаче индустрията работи под пълния си капацитет. Само в Германия излишният капацитет е над 1 млн. тона и може да се удвои до 2009 г., ако се изпълнят всички проекти за построяване на нови фабрики.

Само преди седмица организацията, представяща индустрията - EBB, предложи на ЕС да приеме нови норми за продажбата на биогорива. Експертите предложиха да се разреши смесване на дизела с по-голям процент биогориво, за да се повишат продажбите./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.