1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Кметът на Добрич подкрепя създаването на лаборатория за окачествяване на мед

Кметът на Добрич подкрепя създаването на лаборатория за окачествяване на мед

Снимка:

Добрички панаир АД връчи своята традиционна награда на „Пчеломания“

На официална вечеря Добрички панаир АД, организатор на XI-то изложение „Пчеломания“, връчи традиционното си отличие за фирма-изложител. Статуетката получи фирма „Вимекс М“ от гр. Сливен, специализирана в производството на пчеларски инвентар. При получаване на наградата управителят Младен Заров пожела на всички свои колеги пълни кошери с мед.

„В България няма лаборатория за окачествяване на меда. Готова съм чрез Общинския съвет на Добрич да предоставя безплатен терен и чрез кандидатстване по съответните програми да се изгради такава“, обеща пред пчеларите кметът на Добрич Детелина Николова. Тя подчерта, че това би било възможно при обединение на усилията на всички пчеларски сдружения и организации. „Обединете се, направете така, че това да стане, имате моята подкрепа“, заяви г-жа Николова.

По-ниски добиви от мед отчитат пчеларите от Добричка област през 2013 г. Това се дължи на масовото разораване на рапичните посеви и преждевременното цъфтене на акацията, каза за AGRO.BG Стойчо Стойчев, областен координатор на Националната браншова организация „Български пчеларски съюз“. Средният добив от пчелно семейство е бил между 22 и 25 кг. Изминалата зима е била мека и пчеларите отчитат загуби в рамките на нормата – около 7-8%. В момента най-спешните пролетни дейности в пчелините са преглед, подреждане и стимулиращо подхранване на пчелните семейства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.