1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Катмата – по-кризисна закуска от палачинката, а гофретата е модерният й вариант

Катмата – по-кризисна закуска от палачинката, а гофретата е модерният й вариант

Снимка:

Традиционните за Стара Загора тестени вкусотии са полети непременно със смокиново сладко

Любимата на семейството ми закуска за почивните дни е задължително полята с друга традиционна за Стара Загора вкусотия – сладкото от смокини. Това ми обяснява Надя Хаджийска по време на първия Празник на палачинката и катмата, организиран от старозагорското читалище „Железник”. В слънчевия съботен ден, 19 октомври, в ресторант „Казабланка” се събраха много дами, горещи привърженички на недиетичното ястие, за да демонстрират кулинарните си умения в приготвянето и аранжирането му.

„Обожават палачинки внуците ми - от прясно мляко, яйца, брашънце и малко сода. Като сложим отгоре смокиновото сладко от дворното ми място в село Кольо Мариново, Чирпанско, просто си облизват пръстите!”, споделя с удоволствие Надя Хаджийска. Рецептата й не звучи хич антикризисно, но всъщност не е толкова скъпа, уверява ме пенсионерката.

Гофретите – по-модерния вариант на палачинката, демонстрира с гордост Динка Баракова. Макар че точно тези, изрязани във формата на сърце, са дело на 12-годишната й внучка Диана. „От мен е усвоила рецептата, бърка сместа и пече. Малко е изневяра на традиционните палачинки, но пък тестото е същото”, обяснява ми облечената във фолклорна носия баба Динка. Баба и внучка са направили и солен вариант, украсен с майонеза, лютеница, сирене и кашкавал – кой с каквото обича.

„Традиционните катми се правят само от брашно, мая и сол. Пекат се на сач – така ги правехме едно време”, обяснява ми компетентно Радка Ройдева от Стара Загора. И то какъв квас – топлили са вода с брашно, разтворено в нея, за да прокисне, мая нямало. „От 7-8-годишна съм ги правила, живеехме на село тогава, жънат нашите на къра, а мен ме пратят към 5-6 часа да замеся катмите, та майка ми като се върне от нивата да ги изпече”, припомни си носталгично баба Радка.

Разликата между палачинката и катмата е в прясното мляко, учудва се на невежеството ми Минка Русева. В различните краища на страната различно ги правят – съпругът й е от Пет могили, Сливенско, при тях катмата се прави с мая, докато в нейния край – Козаревец, Старозагорско, катмата се бърка без сода и без мая. О-о, много по-хубави стават на огън, както всяка друга манджа, не може да се сравни с приготвеното на електрическо, убедена е баба Минка.

Освен, че достави огромно удоволствие на вкусовите рецептори на присъстващите, Празникът на палачинката и катмата отдаде дължимото и на родния фолклор.

автор: Нина ЙОВКОВА

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.