1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Кипър кани на Фестивал на гроздето и типични местни продукти от него

Кипър кани на Фестивал на гроздето и типични местни продукти от него

Традицонните за острова празненства са част от инициативите за стимулиране на туризма

През следващата неделя Кипър кани на Фестивал на гроздето и типични местни продукти от него. Традицонните за острова празненства са част от инициативите за стимулиране на туризма, на който сега страната разчита за излизане от икономическата криза.

Фестивалът на гроздето и на палузе – традиционен кипърски десерт, чиято най-разпространена форма наподобява познатия ни балсуджук, се провеждат в красиви села в планината Тродос, в центъра на острова, основният лозарски и винопроизводителен район на страната. Посетителите ще могат да опитат на място най-доброто кипърско грозде. Атрактивни демонстрации ще представят как се приготвя известният кипърски десерт палузе и ще има възможност за много свободна дегустация на сладкото изделие. Програмата включва много традиционни кипърски танци, музикални и театрални представления, изложби-базари на произведения на местните занаяти и на местни художници. Районът, в който се провежда фестивалът, е богат на много исторически места, манастири и църкви, на местни етнографски музеи, до които са организирани екскурзии, информира БНР.

Фестивалът на гроздето и на палузе се организира от Туристическия борд на планината Тродос и местните общини, като част от инициативите им за популяризиране и развитие на селските райони чрез техния традиционен поминък, исторически забележителности и живописна природа. Целта е да се привлекат повече гости, особено чуждестранни туристи.

Разширяване на предлагания от Кипър туристически продукт, удължаване на туристическия сезон и превръщането на острова в целогодишна туристическа дестинация са сред приоритетите на правителството в страната. В момента туризмът е единственият отрасъл, който може да изтегли икономиката й от дълбоката икономическа криза. От началото на годината досега обаче Кипър отчита близо 7% спад на чуждестранните туристи на острова в сравнение със същия период на миналата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.