1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Обединени земеделци почетоха основателя на земеделската организация в Пазарджик

Обединени земеделци почетоха основателя на земеделската организация в Пазарджик

На 21 септември 2013 г. се навършиха 130 години от рождението на Георги Стойнов

Обединени земеделци отбелязаха 130 години от рождението на видния земеделски деятел Георги Ангелов Стойнов – основател на Пазарджишката земеделска организация.

Почитта към живота и делото на големия земеделец събра заедно пред неговия паметник в гробищния парк в Пазарджик земеделци от града и областта, членове на семейството му, граждани. Тук бе и председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева.

Георги Стойнов основава градската земеделска дружба в Пазарджик през 1906 г. Под негово ръководство са създадени 80 на сто от местните структури  в Пазарджишка околия, каза в словото си неговият внук инж. Емил Йончев - член на Постоянното присъствие на ПП Обединени земеделци и председател на областната организация на съюза в Пазарджик. През 1908 г. Стойнов е избран за председател на околийската земеделска дружба, която оглавява до 1923 г.

От историята на земеделците в Пазарджик е известно, че в магазина на Георги Стойнов Стамболийски е пишел статиите си за вестник „Земеделско знаме”. Това привлича все повече хора от селата и града и дюкянчето се превръща в клуб на земеделците от цялата околия, каза Емил Йончев.

Съратник и голям приятел на Александър Стамболийски, Георги Стойнов е човекът, на който земеделският водач завещава проекта за изменение на конституцията в деня преди преврата на 9 юни 1923 година, припомни в словото си той. Георги Стойнов е народен представител от БЗНС от 1919-1923 г. Основател е на народния кооперативен магазин и на земеделския синдикат.

“Със своя живот Георги Стойнев е пример за това как трябва да се борим и да отстояваме идеите на Земеделския съюз и на свободна и независима България”, заяви от своя страна председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева. Хора като него са отдавали живата си за каузата на земеделския съюз. Ние, техните последователи, сме призвани да продължим свещената борба за мир, хляб, свобода и народовластие и да ги превърнем в успешни каузи на просперираща България.

Днес отново сме изправени пред предизвикателства. Живеем в условията на криза - криза на ценностите, криза на морала. Но тя може да бъде преодоляна.

Успешният път на България зависи от това какви хора заемат важните позиции в държавата, завърши Петя Ставрева. В знак на признателност земеделците поднесоха цветя пред паметника на големия земеделски деятел.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.