1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Обединени земеделци ще отбележат 66 години от гибелта на Никола Д. Петков

Обединени земеделци ще отбележат 66 години от гибелта на Никола Д. Петков

От 17,30 часа в храм „Свети Седмочисленици” в София ще бъде отслужена панихида

На 23 септември тази година се навършват 66 години от обесването на пламенния радетел за свободна, независима и демократична България Никола Д. Петков – водач на обединената опозиция в VI Велико народно събрание.

По този повод на 23 септември – понеделник,  от 17,30 часа, в храм „Свети Седмочисленици” в София, ще бъде отслужена панихида в памет на земеделския лидер, политик и държавник.

На нея ще присъстват председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева, членове на националното ръководство на партията, земеделци, симпатизанти и граждани.

Борбата на Никола Петков за запазване на парламентарната демокрация е обявена от комунистите за контрареволюционна дейност. На 5 юни 1947 г. е снет депутатският му имунитет и още в сградата на Народното събрание той е арестуван. Освен това са касирани 23 депутати от опозицията, с което на практика представителството на опозицията в законодателната власт е разгромено.

На 5 август 1947 година започва режисиран съдебен процес с измислени обвинения срещу него и на 16 август същата година е осъден на смърт чрез обесване по обвинение в шпионаж. С неговото убийство се слага край на опита за демократично развитие на страната и започва мрачното 45-годишно безвремие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.