1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Според традицията на новогодишната трапеза в Северозападна България трябва да има червен петел или пуйка

Според традицията на новогодишната трапеза в Северозападна България трябва да има червен петел или пуйка

Вечерта срещу Василовден се нарича втора Бъдна вечер

На новогодишната трапеза във Видинско се прави баница с късмети. Това каза  етнографът от Регионалния исторически музей във Видин Десислава Божидарова, цитирана от Агенция "Фокус". Празничната трапеза трябва да бъде прекадена с тамян, обясни тя. Вярва се, че тамянът не само освещава блюдата, но и предпазва къщата от уроки, зли орисници и вещици. Затова вечерта срещу Василовден се нарича втора Бъдна вечер, каза Божидарова. За разлика от предколедната трапеза, на тази вече се блажи.

„Въпреки изобилието на месни храни, в центъра на софрата е баницата с късмети. В нея за късмет се слагат дрянови клончета”, обясни етнографът. По думите й главата на семейството завърта тавата с баница три пъти в чест на светата троица – Бог Отец, Бог Син и Бог Свети дух. Парчето, което се падне срещу него, се отделя за Богородица и се поставя пред иконата й. Едва след това всеки избира сам парчето си и това е гаранцията, че късметът си е негов и е предопределен от Господ".

Божидарова разказа още, че първият залък от тази баница, момите и ергените слагат под възглавницата си, вярвайки, че този, който сънуват, ще е бъдещият съпруг или съпруга. Около огъня се гадае за бъдещи сполуки през новата година, допълни етнографът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.