1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 10 декара родопски рай за 11 щрауса

10 декара родопски рай за 11 щрауса

 

Пътят се вие между ливади и къпинак. Настилката е лоша - дупки и кръпки се редуват. Това прави впечатление след видимо подобрените пътища в Родопите. Асфалтът явно обаче не е стигнал за село Старцево.

Местните хора упътват, че на километър над родопското село е фермата за щрауси "Зоя". Тя е едната от допълнителните атракции, които препоръчват в туристическия информационен център на гр. Златоград. Още при настаняването на гостите из някое от частните хотелчета домакините канят нетърпеливо в Етнографския музей, в дюкяните из възстановения стар град, препоръчват местността Света Неделя заради великолепието на природата или фермата за щрауси - заради радостта да видят учудените физиономии на туристите. Никой не предполага, че екзотичните все още за нас птици могат да се отглеждат на 790 метра надморска височина. Там 11 едри екземпляра обикалят собствените си 10 дка двор.
"Отворено е! Не само за туристи, ами и за българи", казва през смях Краси Кардашев, собственикът на "Щраусовъдна ферма "Зоя". Когато чуват гласа му, всичките 11 питомци излизат на двора пред постройката, в която живеят. До метър извън оградата цялото пространство е останало на пръст. Оказва се, че щраусите са изскубнали и последната тревичка.

"Правят до 2000 клъввания на ден", обяснява Краси, докато поднася ръката си за приятелски поздрав към едната от "дамите" в щраусовата група. Женските са 3, останалите 8 птици са мъжки. Тъй като са моногамни, петимата ергени нямат шанс да завладеят чужда булка и трябва да чакат стопанинът им да вземе нови женски.

"Едната от женските е толкова опасна, че бие всеки чужд мъжкар, който се приближи", обяснява Кардашев.
Той гледа птиците от 3 години. Казва, че не трябва да ни учудва мястото. Щраусите били много издръжливи, понасяли и жега, и студ. Не се нуждаели от никакви ваксини и от никаква химия, а само от естествени храни.
Снасят по 40-50 яйца на година.

"При добро гледане може да стигнат и до 100", казва стопанинът на фермата. Всяко яйце е достатъчно за 20-ина омлета. Тежи около 2 кг и няма никакъв холестерол. Нормалната му цена е 50-ина лева, но оплоденото яйце навън е с цена 80 долара.

Пазарът е добър, но у нас бизнесът с щрауси не е разработен, обяснява стопанинът на фермата. Тази година от Франция поискали да изнесем 600 птици, но от всички щраусовъдни ферми в България едва събрали 300. Освен това няма подходяща кланица в Южна България, трябва да ги карам до Силистра, а два дена път с щрауси е като три с камили, казва Кардашев. Цената на килограм щраусово месо е 8 евро.

По думите на стопанина щраусът е "златна кокошка". Заради атракцията е събрал от дългите бели пера под крилата на птиците и ги продава на желаещите на символични цени. Цялото поле наоколо пък е осеяно с отлетели черни перушинки.

За зимата Краси готви ново помещение за питомците си и нови атракции за гостите. Смята да дава уроци по езда на щраус. Но има условие - да натрупа сняг, та по-меко се пада в преспите./segabg.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.