1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 100 млн. лв. за тютюнопроизводителите от Бюджет 2014 е поискало агроминистерството

100 млн. лв. за тютюнопроизводителите от Бюджет 2014 е поискало агроминистерството

Засега не е ясно каква е обосновката за по-голямото финансиране

След като правителството обеща с идването си на власт, че ще се бори за удължаване на субсидиите за тютюнопроизводителите, и одобри допълнителни 11.5 млн. лв. за сектора от актуализацията на бюджета, става ясно, че щедростта към тютюневия бранш ще е още по-голяма догодина. От земеделското министерство съобщиха, че са поискали подпомагането на сектора от Бюджет 2014 да бъде в размер на 100 млн. лв., а не 73 млн. лв., колкото е държавната субсидия  в последните няколко години, макар че подпомагането отдавна трябваше да е преустановено, пише "Капитал Дейли".

Намеренията на ведомството станаха ясни във вторник от отговор на земеделския министър Димитър Греков на въпроси на депутати. Греков съобщи, че е поискано 20% увеличение на субсидиите за тютюнопроизводство в Бюджет 2014.  Засега не е ясно каква е обосновката за по-голямото финансиране, но за такова настояваха от сектора с мотив, че засетите площи са се увеличили.

България трябваше още през 2010 г. да приключи със субсидирането на тютюнопроизводството, но досега е искала продължаване на схемата очевидно с политически мотиви. Финансирането се осигурява изцяло от националния бюджет. Средствата се дават с презумпцията, че ще се ползват за пренасочване на производителите към други отрасли, но според признанието на предходния земеделски министър Мирослав Найденов това всъщност не се случва.

Напротив - именно с мотив, че площите с тютюн са нараснали и средствата не достигат, тютюнопроизводителите поискаха още пари и земеделското министерство се съгласи сумата за 2013 г. да бъде увеличена с още над 11.5 млн. лв. Така в края на годината стопаните от този сектор ще получат 84.5 млн. лв. Според плана на агроминистерството парите трябва да бъдат преведени на производителите през декември.

Тютюнопроизводителите се надяваха през 2014 г., когато започва новият програмен период в ЕС, да бъдат осигурени европейски субсидии за сектора. Европейски депутати бяха внесли предложение да отпадне списъкът с допустими култури за субсидиране в ЕС, което би позволило да се осигурят пари и за този отрасъл, но идеята в крайна сметка бе отхвърлена. Най-вероятно обаче в новия програмен период ще има възможност за изплащането на национални субсидии за сектора, като земеделският министър Димитър Греков дори вече обеща на фермерите, че се бори да получават финансирането до 2020 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.