1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 1000 дка земи за черешови масиви купуват в кюстендилското село Коняво

1000 дка земи за черешови масиви купуват в кюстендилското село Коняво

 

Огром­ни те­ре­ни зе­ме­дел­ска зе­мя се из­ку­пу­ват в зем­ли­ще­то на кюс­тен­дил­ско­то се­ло Коня­во, съ­об­щи кме­ти­ца­та на се­ло­то Ма­ри­а­на Алек­сан­дро­ва. Ста­ва въп­рос за око­ло 1000 дка те­ре­ни пок­рай об­ход­ния път за Со­фия над се­ло­то, пъ­тя за се­ло Дво­ри­ще и част от дво­риш­ко­то зем­ли­ще, ко­и­то об­ра­зу­ват зат­во­рен кръг.

Там се на­ми­рат ня­кол­ко ма­си­ва – Сре­ден рид, Кра­ен рид, Му­ши­ни па­ди­ни, Си­ня­ко­во, Дру­мо и т.н. Зе­ми­те се из­ку­пу­ват от ед­на со­фий­ска фир­ма и, до­кол­ко­то съм разговаряла с ней­ни пред­ста­ви­те­ли, тя ще се об­ра­бот­ва, тъй ка­то в по-го­ля­ма­та си част е пус­те­е­ща, ка­за още кме­ти­ца­та на се­ло­то.

Те­ре­ни­те са бив­ши че­ре­шо­ви на­саж­де­ния, от ко­и­то се пол­зват съв­сем мал­ка част, тъй ка­то мяс­то­то е хъл­мис­то и е труд­но за об­ра­бот­ва­не. Инте­ре­си­те са за за­саж­да­не от­но­во с че­ре­шо­ви на­саж­де­ния.

Мно­го е доб­ре, че тол­ко­ва мно­го зе­мя ще ста­не об­ра­бот­ва­е­ма, тъй ка­то до­се­га хо­ра­та из­пит­ва­ха се­ри­оз­ни зат­руд­не­ния. Част от ня­ко­гаш­ни­те на­саж­де­ния бя­ха из­ря­за­ни от соб­стве­ни­ци, до­ри и от не­соб­стве­ни­ци.

Ня­кои от хо­ра­та са скеп­тич­но нас­тро­е­ни, каз­ват че ще из­гу­бят зе­мя­та си, но ос­та­на­ла­та по-го­ля­ма част каз­ват, че се­га тя ще се раз­ра­бо­ти, по­не да не пус­тее. На­дя­ва­ме се да има и дос­та ра­бот­ни мес­та, по­не за пър­ви­те 2 го­ди­ни, до­ка­то се раз­ра­бо­ти и се за­са­дят ма­си­ви­те", до­пъл­ни Ма­ри­а­на Алек­сан­дро­ва.

На то­зи етап в се­ло­то има към 1000 дка об­ра­бот­ва­е­ми че­ре­шо­ви на­саж­де­ния, с потенциал де­ка­ри­те да ста­нат 2000.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.