1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 12 сорта пшеница предлагат в Добрич

12 сорта пшеница предлагат в Добрич

Базовите семена от нова реколта ще са по-скъпи от миналогодишните

 

За есенната кампания Добруджанският земеделски институт край Ген. Тошево предлага 12 сорта обикновена пшеница. Научното звено вече е прибрало реколтата от засетите с есенни култури общо 15 000 декара. По-голямата част от продукцията е за предбазови и базови семена, съобщи директорът на ДЗИ Димитър Петъков. И добави, че е започнало окачествяването на зърното. Надяваме се да получим около 2 000 тона базови семена, които да предложим на земеделските производители, обясни Д. Петъков.

Той призовава стопаните да не разчитат само на два сорта, както обикновено се залага само на "Енола" и "Аглика", а да се обърне внимание и на другите пшенични сортове, които ДЗИ предлага като "Кристал", "Милена", "Тодорка","Карат", "Лилия", "Лудогорка", "Албена", "Янтър". Институтът предлага базови семена от ечемика "Каскадьор 3", твърда пшеница "Сатурн 1", тритикале "Вихрен" и "Ракита".

От фасула земеделските производители могат да използват сортовете "Добрудански ран" и "Добруджански 7", от лещата "Наслада" и "Елина", а от фия - "Добруджа 1".

Добруджанският земеделски институт разполага със семена от пшеничния сорт "Преслав", които са с валидни семеконтролни документи, обясни Д. Петъков. Той обаче поясни, че цената на миналогодишните семена се запазва на 500 лева за тон, докато тези от реколта '2005 ще са по-скъпи - 600 лева за тон базови семена.

Причината за поскъпването е, че добивите на института тази година са с около 20 процента по-ниски в сравнение с м.г., когато от декар са били добити по 500 кг/дка. /в-к Нова Добруджанска Трибуна

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.