1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 1/3 от земеделските площи в света засети с биотехнологични култури

1/3 от земеделските площи в света засети с биотехнологични култури

Към края на 2004 г. биотехнологичните насаждения са достигнали 81 млн. хектара спрямо 67,7 млн. хектара през 2003 г. Средният ръст е от около 24 на сто.

 

Близо 1/3 от земеделските площи в света вече са засети с биотехнологични култури. Това показват данните от последните проучвания на Международната служба за агробиотехнологични приложения (ISAAA). Към края на 2004 г. биотехнологичните насаждения са достигнали 81 млн. хектара спрямо 67,7 млн. хектара през 2003 г. Средният ръст е от около 24 на сто.

С 1,25 млн. се е увеличил броят на фермерите, които отглеждат биотехнологични култури, сочи изследването. През миналата година те са били приблизително 8,25 млн. души от 17 страни. Според прогноза на Международната служба до края на десетилетието броят на земеделските производители ще достигне 15 милиона, а площите, засети с битехнологични култури – до 150 млн. хектара в над 30 страни.

Списъкът на "биотехнологичните мега-страни", които отглеждат над 50 хил. хектара биотехнологични култури, се е увеличил от 10 на 14 през 2004 г. Данните показват, че има четири нови държави, които засаждат биотехнологични растения - Парагвай, Мексико, Испания и Филипините. Останалите в списъка са САЩ, Аржентина, Канада, Бразилия, Китай, Парагвай, Индия, Австралия, Южна Африка и Румъния.

Испания остава единствената страна в Европейския съюз, която отглежда значителна част от биотехнологичните култури. През 2004 г. площите с биотехнологична царевица са се увеличили с 80% и са достигнали общо 58 000 хектара. В Източна Европа единствено Румъния засажда биотехнологична соя – около 100 000 хектара.

Според експертите твърде вероятно е през 2005 г. да бъде одобрен вносът на два вида биотехнологична царевица в ЕС. Очаква се също да започне и отглеждането на биотехнологичен ориз в Китай. Тези стъпки ще доведат до приемането на биотехнологичните култури за храна в световен мащаб.

Международната служба за агробиотехнологични приложения е организация с нестопанска цел, която се бори с глада и бедността. Тя подпомага обмяната на знания в сферата на биотехнологичните култури и трансфера им. Централното седалище на организацията е в Ню Йорк./dnes.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.