1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 15 000 т. биодизел годишно ще произвежда рафинерия в Силистра

15 000 т. биодизел годишно ще произвежда рафинерия в Силистра

 

Производството на биогорива в България прави първи крачки. Данните показват, че то достига неколкостотин тона годишно. Известно количество биодизел се произвежда  в малки инсталации от употребено олио и се използват за собствения автомобилен парк на производителите. Ситуацията обаче се променя в положителна посока, защото вече е в редовна експлоатация инсталация за производство на биодизел и дестилиран глицерин в град Силистра от фирма " Грийн ойл " ЕООД, с начален капацитет 15 000 т. биодизел годишно. Компанията навлиза на пазара с достатъчен потенциал в сегашния контекст на високи цени на горивото  и търсенето на енергии, и продължава да инвестира в увеличаване на капацитета.
"Грийн ойл" ЕООД е една от първите фирми в България, която  преработва основно всички произведени сурови слънчогледови и рапични масла  от "Галакс ойл " ООД Силистра и допълва капацитета с покупка на други масла до получаването на биодизел и глицерин. Производственият цикъл включва смилане, първоначален добив и екстракция на семената (слънчоглед, рапица), последваща подготовка на суровото олио и производство на биодизел (за транспортния сектор и селското стопанство) и дестилиран глицерин (за химическата и козметичната индустрия).
Производството на биодизел  става все по-актуална тема  както в целия свят, така и в нашата страна. Отчитайки не особено бляскавата ситуация  на енергийния пазар и зависимостта от внос на нефт, организирането на производство на биодизел  в България може да се превърне в решение на много производствени, финансови и дори социални проблеми. Той представлява голям интерес и за селскостопанските производители. Интересът на фермерите е в две посоки. От една страна , да използват биодизела като алтернативно гориво за зареждане на селскостопанските си машини. Другата е, че имат мотивация  за отглеждането на слънчоглед и рапица. Средните добиви в Североизточна България  на слънчоглед  са за 2005 г-1800 кг/ха, за рапица -1600 кг/ха. Добрите производители получават 2500кг/ха слънчоглед и 2800 кг/ха от рапица. При 40% масленост и 90% ниво на извличане  това дава 648 - 900 кг слънчогледово олио и 576 - 1008 кг олио от рапица на хектар. Това би дало същите количества  биодизел.
"Галакс Ойл" вече има  подписани договори със земеделски производители за доставка на суровина (рапица и слънчоглед)  и продажба на  биодизел, отговаряща на сертификат БДС EN14214 в съответствие с евростандартите  по отношение на цетановото число, плътност, вискозитет, пламна точка и т. н.
Мотивациите на земеделските производители за отглеждането на маслодайни култури, които могат да бъдат суровини за производството на биодизел, са:
-осигурената  реализация на готовата продукция чрез договори от предходната година при твърди цени на изкупуване, включително договорени доставки на гориво;
-пълното задоволяване с биодизелово гориво на селскостопанската техника на по-ниски цени от пазарните на конвенционалния биодизел (при обработка на 10 000 дка земеделска земя са необходими 60-80 т дизелово гориво, което може да се произведе от 200-240 т  рапица или слънчоглед и по този начин земеделските производители стават независими от търговците на петролни горива);
-с въвеждането на рапицата като нова култура през последните 5-6 г. се осигури добър предшественик на зърнено-житни култури.
След приемането на България в ЕС  се очаква правителството да приеме финансови облекчения и национална стратегия за производство на биодизел от пустеещи земи,  план за хармонизиране  с европейското законодателство за поощряване използването на биодизел в смес  с конвенционалния дизел, и да направи частични субсидии за производството на фуражи и биогорива.
Без съмнение перспективата на горивата е замяната на петролопродуктите с екологични не само по съображение за опазване на околната среда, но и заради нарастващия дефицит на нефта и цената му в глобален мащаб, което е свързано с  крайните количества на находищата на суров петрол на планетата.   Средствата, вложени в производството на биогориво, в много голяма степен ще остават в националната икономика, създавайки нови работни места у нас, вместо да отиват за внос на петрол. Преходът към алтернативните горива трябва да се стимулира в началото, заради доказания екологичен ефект и намалената емисия на парниковите газове. Така производството на биодизел може да се превърне в стратегически алтернативно гориво за селското стопанство в нашата страна./monitor.bg
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.